• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kajakduo Peters/Broekx droomt van Spelen: "Als we ons kwalificeren, is medaille niet meer veraf"

  Peters en Broekx pieken dit jaar naar het WK, waar olympische tickets te rapen liggen.

  Hermien Peters en Lize Broekx pieken dit jaar naar het WK, waar olympische tickets te rapen liggen.

  Kajaksters Hermien Peters en Lize Broekx zijn volgende week aan de slag op de Europese Spelen in Minsk. Maar de Belgische tandem zit met zijn hoofd vooral bij Tokio 2020. Sportweekend zocht de 2 vrouwen op.

  "Eerst in de top 6 eindigen op WK"

  De Olympische Spelen in Tokio naderen met rasse schreden. Hermien Peters (24) en Lize Broekx (27) willen in het kajakken dolgraag een ticket bemachtigen voor de K2 500 meter sprint.

   

  "Maar dan moeten we ons kwalificeren in augustus tijdens het WK. Als we op dat WK in de top 6 eindigen, dan is ons ticket binnen", zegt Broekx.

   

  Dit seizoen verzamelde het kajakduo al een 2e en een 3e plaats in de Wereldbeker. "Dat olympische ticket binnenhalen, is dus een haalbare kaart. Maar het is geen zekerheid", zegt Broekx. "We moeten er echt voor zorgen dat we top zijn op het WK."

   

  "Op wereldniveau steken 3 duo's erbovenuit. Daarna volgt een zevental boten die op een zakdoek bij elkaar liggen", zegt Peters. (lees voort onder de foto)

  "Aan een olympische medaille mogen we nog niet denken"

  Alles staat dus in het teken van Tokio. "Deelname aan de Olympische Spelen maakt je carrière af", vindt Broekx. "Je ziet dat die kinderdroom dichterbij komt en mogelijk is. Daardoor wil je er volledig voor gaan."
   

  Zou een medaille op de Spelen in Tokio mogelijk zijn? "Daar mogen we nog niet aan denken", zegt Broeckx. "We moeten het stap voor stap bekijken."

   

  "Als we ons kwalificeren voor de Spelen, behoren we tot de top 6 van de wereld", vertelt Peters. "Dan ben je niet meer ver verwijderd van een medaille". (lees voort onder de video)

  Bekijk de reportage uit Sportweekend:

  Coach Bob Maesen: "Ze behoren tot de wereldtop"

  Voormalig kajakker Bob Maesen is de coach van Peters en Broekx. Tijdens de Spelen in Athene (2004) snelde hij nog naar de 5e plaats. Hoe schat hij de kansen van het duo in?

   

  "Peters en Broekx behoren tot de wereldtop. Op basis van hun resultaten in de Wereldbeker dit jaar zijn ze de top 7 waard. Ze hebben dus een goede kans om een ticket binnen te halen voor de Olympische Spelen."

   

  "Hun goede conditie is een van hun sterktes. Als ze nog sterker worden op gebied van
  kracht, kunnen ze sowieso nog een sprong voorwaarts maken."

   

  Of een olympische medaille haalbaar is in Tokio? “Een medaille is het gevolg van een proces waarin alles goed zit en waarin je alles zoveel mogelijk in handen probeert te houden. Als dat het komende anderhalve jaar lukt, dan kan een olympische medaille het logische gevolg zijn. Maar we moeten nu eerst goed blijven investeren in het proces zelf.”

   

  "Peters en Broekx zijn nog vrij jong. Tokio zal niet het eindstation zijn van dit project, in Parijs 2024 mogen we ook nog veel verwachten van hen."