Ethiopiërs Dibaba en Wale snellen naar beste wereldjaarprestaties op Diamond League in Rabat

  Dibaba klopte Hassan na een spannende tweestrijd.

  Dibaba klopte Hassan na een spannende tweestrijd.

  In de Diamond League van Rabat staakte onze landgenoot Ismael Debjani de strijd op de 1.500 meter. Beste wereldjaarprestaties waren er voor de Ethiopiërs Genzebe Dibaba (1.500 meter) en Getnet Wale (3.000 meter steeple). 

  Evenveel spektakel als in Oslo kregen de toeschouwers in Rabat vanavond niet te zien. De 1.500 meter bij de vrouwen werd het hoogtepunt, met een beklijvend duel tussen de Ethiopische Genzebe Dibaba en de Nederlandse Sifan Hassan.

   

  Dibaba pakte de zege, het meetingrecord en de beste wereldjaarprestatie. Hassan bracht het Nederlands record op 3'55"93. Opvallend: Iedereen in de top 6 van de 1.500 meter liep een meetingrecord, nationaal record of persoonlijk record.

   

  Dibaba's landgenoot Getnet Wale tekende ook voor een beste wereldjaarprestatie. Op de 3.000 meter steeple dartelde hij naar een tijd van 8'06"01. Ook goed voor een Ethiopisch record.

   

  Op de 100 meter bij de vrouwen ging de overwinning in 11"05 naar de Nigeriaanse Blessing Okagbare. Dafne Schippers was pas 5e in 11"32. 

   

  Ismael Debjani, de enige Belg in Rabat, gaf op tijdens de 1.500 meter. De concurrenten van Philip Milanov bewezen in het discuswerpen dat het al snor zit met hun vorm. Daniel Stahl won met 69m94, voor Fedrick Dacres (69m50) en Lukas Weisshaidinger (68m14). Het was pas de tweede keer in de geschiedenis dat in één wedstrijd drie atleten over de 68 meter wierpen.