Wielermanager Van Gansen: "Aan het kruis genageld door georkestreerde actie"

  Patrick Van Gansen.

  Patrick Van Gansen blijft de komende wedstrijden actief als ploegleider.

  De ploegmanager die beschuldigd wordt van seksueel ongepast gedrag bij zijn vrouwenteam Health Mate Ladies heeft zich verdedigd in een statement. "Om mijn naam te zuiveren zal ik eerstdaags een strafrechtelijke klacht indienen wegens laster en eerroof", schrijft Van Gansen.

  Patrick Van Gansen kwam vorige week in het oog van de storm te staan. 3 van zijn

  rensters bij Health Mate Ladies hadden bekendgemaakt dat ze een klacht hadden ingediend tegen hem wegens psychologisch misbruik en seksueel ongepast gedrag.

  Het statement van Patrick Van Gansen

  Hallo,

   

  Als manager van het Health Mate Ladies Team ben ik de laatste week door een echte hel gegaan. Oud-renners van mijn dameswielerploeg, Health Mate Ladies Team, beschuldigden mij de jongste dagen van grensoverschrijdend seksueel gedrag en psychologisch misbruik. Deze onterechte klachten raken mij tot in het diepst van elke vezel in mijn lichaam. Ik kan de aantijgingen aan mijn adres slechts op de meest formele wijze ontkennen.

   

  Al de dames in kwestie, van wie vier zelfs niet het lef hebben om hun naam te noemen en me te vertellen wat ik dan wel tegen hen gezegd zou hebben, zijn renners die op de één of andere manier een onvoldoende hadden om een volwaardig lid te zijn van een UCI-team als het onze. Sommigen kampten met meer dan 12 kg overgewicht, anderen lapten meermaals teamorders volledig aan hun laars en nog anderen gingen niet trainen als het een beetje regende en kwamen meermaals zelfs niet opdagen wanneer ze een koers moesten rijden. Aan al deze dames werden meerdere verwittigingen gegeven alvorens er werd over gegaan tot het praten over stoppen in het team.

   

  Ik laat de conclusie van wat mij deze week overkomen is over aan iedereen die wil oordelen op basis van wat gepubliceerd werd. Echter is mijn proces compleet gevoerd in de pers, zonder dat ik enig bewijsmateriaal kan aanleveren. En zelfs dat is de wereld op zijn kop, want ik moet nu mijn onschuld bewijzen, terwijl tegen ieder ander mens de schuld moet bewezen worden. Gelukkig heb ik bewijsmateriaal en getuigen genoeg die zullen aantonen dat al de aantijgingen die me in de pers werden verweten volledig onwaar zijn. 

   

  Bovendien heb ik tot op heden geen enkele gerechtelijke klacht ontvangen door een renster tegen mijn persoon en is er door de UCI één klacht doorgestuurd, waarop ik heb gereageerd. Van andere klachten heb ik nog niets van de UCI ontvangen. Mijn proces loopt dus enkel via de pers en dat ga ik nu stoppen.

   

  Over deze kwestie blijven polemiseren in de pers is zinloos, want die strijd kan ik niet winnen. Bewijsmateriaal wordt niet getoond, woorden worden verdraaid of weggelaten, dingen die ik nooit uitgesproken heb, worden toegevoegd en interviews op tv worden verknipt. Om mijn naam te zuiveren besliste ik integendeel – in overleg met mijn advocaat – om een strafrechtelijke klacht in te dienen wegens laster en eerroof. Eerstdaags zal deze klacht bij de bevoegde diensten ingediend worden. Vanaf heden onthoud ik mij van verdere commentaar in de media aangaande deze kwestie. 

   

  Ik heb me de voorbije jaren onvoorwaardelijk, vol met passie en overgave in dienst van de rensters gezet. Mijn naam is nu wereldwijd gekend als net het tegenovergestelde van wat ik voor het dameswielrennen heb gedaan. In plaats van het respect dat ik verdiende ben ik besmeurd, geschopt, word ik bespuwd en ben ik wereldwijd aan het kruis genageld. Dagelijks krijg ik berichten van over de hele wereld, die me vertellen wat een vetzak, viespeuk, rotzak en zoveel meer  ik wel niet ben. Met dank aan de gefrustreerde rensters die hun eigen falen op iemand anders willen afschuiven, want anders vallen ze door de mand en lijden ze gezichtsverlies bij hun schare volgers op social media.

   

  Naar alle waarschijnlijkheid is alles georkestreerd door één persoon die enkele maanden geleden gezworen heeft van me aan het kruis te nagelen en me dit ook duidelijk in een sms-bericht heeft laten weten.

   

  Op uitdrukkelijke vraag van de renners van onze ploeg zal ik ook de komende tijd blijven opereren als ploegleider. De ploeg gaat tot het einde van het seizoen zeker verder. In samenspraak met de sponsors zal worden bekeken of de ploeg ook volgend jaar zal bestaan.

   

  Ik zal hoe dan ook vechten om mijn volledige onschuld te bewijzen en mijn naam volledig te zuiveren. 

   

  En als laatste woord dat ik over deze materie in het openbaar wil zeggen, wil ik iedereen die mij de voorbije dagen een hart onder de riem heeft gestoken bedanken. Want naast negatieve reacties, kreeg ik ook onwaarschijnlijk veel aanmoedigingen en troost. Zonder al die berichten en zonder de steun van de rensters van de ploeg zou ik niet in staat zijn om de draad van het leven weer op te pikken. Hartelijk dank aan allen!

   

  Het is vanwege jullie dat ik zondag naar de race ga en iedereen recht in de ogen kijk. Ik hoop een paar van de dames te ontmoeten die me vals beschuldigen... het zullen zij zijn die wegkijken als ik hen in de ogen kijk.

   

  Patrick Van Gansen
  Team-manager Health Mate Ladies Team