Martin was getuige: "Crash van Froome spookt nog steeds door mijn hoofd"

  Chris Froome en Dan Martin in de Tour van 2018.

  Dan Martin (UAE Team Emirates) reed net achter Chris Froome, toen de kopman van Team Ineos zijn onfortuinlijke val maakte. "Ik dacht dat hij dood kon gaan", zegt de Ier.

  Niet enkel Chris Froome, maar ook Daniel Martin verkende de tijdrit van het Critérium du Dauphiné. De Ier reed amper twintig meter achter de ploegwagen van Team Ineos, die Chris Froome en Wout Poels volgde.

   

  "Het blijft door mijn hoofd spoken", vertelt Martin aan Cyclingnews. "Het was verschrikkelijk om te zien. Ik had hem net voor de top van de beklimming bijgebeend, maar ik wou zijn verkenning niet verstoren dus bleef ik achter hem rijden. En net dan gebeurde het."

   

  Chris Froome haalde zijn hand even van het stuur, toen een windstoot hem onderuit blies. De Brit knalde tegen 60 km/u tegen een muur, met ernstige gevolgen: dijbeenbreuk, elleboogbreuk en enkele gebroken ribben. Froome mag zijn Tour-deelname vergeten en wacht een herstelperiode van 6 maanden.

   

  "We zijn meteen gestopt", vertelt Martin. "Ik keek Neil (Stephens, sportief directeur van UAE, red) in de ogen. We stonden daar twintig seconden in stilte. We hebben nog gevraagd of we iets konden doen, want het zag er erg uit. Ik dacht dat hij dood kon gaan."

   

  "Vannacht spookten de beelden nog door mijn hoofd. Het toont nog maar eens hoe gevaarlijk wielrennen is. Het had elke renner kunnen overkomen. Chris had echt enorm veel pech."