5 vragen over fenomenen Van Aert en Evenepoel: "Ze slaan ons met verstomming"

  Renaat Schotte en José De Cauwer hadden op elke vraag een antwoord.

  Over de eerste profzege van Remco Evenepoel in de Ronde van België en de sprintoverwinning in de Dauphiné van Wout van Aert kon er stevig nagekaart worden. Renaat Schotte en José De Cauwer beantwoordden alle vragen op Facebook: een bloemlezing. 

  Welke rol past het best bij Wout van Aert?

  Na een overwinning in de tijdrit van de Dauphiné toonde Wout van Aert een dag later een heel ander gelaat door een massasprint naar zijn hand te zetten. "Hij weet zelf nog niet helemaal welke rol het best bij hem past", zegt José De Cauwer. "Wout is vooral een allround-renner. We hebben er het laatste nog niet van gezien."

   

  "Of hij alles op de weg moet zetten? Het is goed zoals het nu is. Hij moet zijn hart, dat nog altijd deels bij het veldrijden ligt, blijven volgen. Misschien zal hij op termijn het veldrijden wel afbouwen als zijn groei op de weg zo blijft doorgaan."

   

  "Van Aert zal ook een vrije rol krijgen in de Ronde van Frankrijk. Steven Kruijswijk is niet meteen de kopman die de Tour zal winnen, dus Van Aert zal zijn eigen gang kunnen gaan. In de sprintetappes zal hij Dylan Groenwegen kunnen loodsen. De groene trui? Dan moet Wout er elke dag opnieuw staan en dat is misschien te veel gevraagd."

  Welke stappen kan Evenepoel de volgende jaren zetten?

  "Remco Evenepoel is nog maar 19 jaar, dus in principe kan hij nog veel groeien", zegt De Cauwer. "Hij zal de komende jaren nog veel versterken. Als je zijn prestaties in de Ronde van België en de Hammer Series  bekijkt, mogen we veel verwachten."

   

  "Ik zou Remco wel nog even weghouden van de Tour. Als je hem er nog 3 jaar kan weghouden, zal hij in 2022 wel kunnen meedoen. Misschien rijdt hij al vroeger de Giro of misschien de Vuelta. Hij wordt nu al benaderd als een volwaardige prof, maar laat ons nog even wachten."

  Houd Evenepoel nog drie jaar weg van de Ronde van Frankrijk!

  José De Cauwer

  Van wie kwam de strafste prestatie: Van Aert of Van der Poel?

  Mathieu van der Poel maakte indruk door 32 van de 34 veldritten te winnen en in het voorjaar ook nog Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race op zijn palmares te zetten. Ook Wout van Aert gooit nu hoge ogen in de Dauphiné. Wat moeten we hoger inschatten?

   

  "Met Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race is Mathieu toch net een tikkeltje meer winnaar. Vooral ook na zijn prestatie in de Ronde van Vlaanderen."

   

  "Maar we moeten er mee stoppen om hen te vergelijken. Als we die lijn doortrekken, verliezen we het volledige plaatje. Pas als ze tien jaar samen hebben gekoerst, kunnen we misschien kijken wie de beste was op welk terrein."

   

  "Ze hebben elkaar gewoon naar een hoger niveau getild. Ze pushen elkaar naar steeds sterkere prestaties. En dat ligt niet aan de typische intervaltrainingen van het veldrijden. Als je alle veldrijders op de weg zou laten rijden, zouden Van Aert en Van der Poel er nog altijd bovenuit steken."

  Wie kies je in je ploeg: Van Aert of Evenepoel?

  José De Cauwer kruipt even in zijn vroegere rol van bondscoach. "Ik zou eerder Evenepoel meenemen dan Van Aert. Hij is nog maar 19 jaar en een toekomstige ronderenner. Daar zitten we toch met zijn allen op te wachten. Ik ben een enorme fan van Van Aert, maar ik kies toch voor Evenepoel. Ze hebben me in elk geval allebei al met verstomming geslagen."

  Krijgen we een duel Evenepoel-Van der Poel in de Tour van 2022?

  "Het is een gevaarlijke uitspraak om te zeggen dat Evenepoel op zijn 19e meer ronderenner is dan Mathieu van der Poel", zegt De Cauwer. "Maar Mathieu zal heel veel moeten doen om ronderenner te worden. Hij zal toch ongeveer 5 kilogram moeten verliezen. De vraag is of hij dat echt wil? We zouden ze best samen kunnen zien, maar ik zet toch een joker in."

  Bekijk hier de volledige Facebook Live: