Kris Meertens: "Een andere coach wordt uitgesloten, Gjergja niet"

  Dario Gjergja

  "Dario Gjergja bespeelt al 7 jaar de arbitrage."

  Kris Meertens heeft begrip voor de kritiek van Giants-coach Roel Moors aan het adres van Oostende-collega Dario Gjergja. "Een uitstekende coach, maar voor hem gelden blijkbaar andere normen", stelt onze basketbalcommentator. "Langs de lijn is Gjergja zeker geen voorbeeld."

  "Een oud zeer"

  Basketbalclub Oostende kan vanavond voor de 8e keer op rij de Belgische landstitel veroveren. Architect van dat succes is andermaal Dario Gjergja. Maar het theater van de Kroatische coach stoort Roel Moors van tegenstander Antwerp Giants mateloos.

   

  "Een oud zeer", weet Sporza-commentator Kris Meertens. "Gjergja bespeelt al 7 jaar de arbitrage. En die grijpt niet of nauwelijks in."

   

  "Elke fout van Oostende vecht Gjergja aan. Ik kan goed begrijpen dat Moors zich daar aan stoort. Langs de lijn is Gjergja zeker geen voorbeeld voor jonge coaches."

   

  "Let op, ik vind Gjergja een uitstekende vakman. De coach pakt het telkens slim en tactisch aan en hij leidt jongeren goed op. Hoe hij Kesteloot dinsdag in de slotminuten liet spelen, vind ik top, maar zijn gedrag kan niet langs de lijn. En voor hem gelden blijkbaar andere normen. Een andere coach wordt uitgesloten, Gjergja niet."

  Dario Gjergja (BC Oostende) en Roel Moors (Antwerp Giants).

  "Liga durft beste ref niet in te zetten"

  Roel Moors zette ook vraagtekens achter de beslissing van de liga om de beste ref van het land niet op te stellen in de finale. "Dat heeft te maken met Elias Lasisi", legt Kris Meertens uit.


  "De speler van Oostende werd tot het einde van het jaar geschorst nadat hij scheidsrechter Nick Van den Broeck had geduwd. Lasisi kreeg strafvermindering en nu durft de basketballiga Van den Broeck, het slachtoffer, de finale niet te laten leiden."

   

  "En voor een scheidsrechter moet zo'n finale toch de kers op de taart zijn. De liga vreest dat hij tegen Oostende zou fluiten. Dat vind ik de omgekeerde wereld en een groot gebrek aan vertrouwen van de liga in de arbitrage."

  De liga vreest dat de topref tegen Oostende zou fluiten. Dat vind ik de omgekeerde wereld en een groot gebrek aan vertrouwen in de arbitrage.

  Kris Meertens
  Victor Sanders en Elias Lasisi

  Oostende-speler Elias Lasisi (r) werd eerst tot het einde van het jaar geschorst.

  "Zie Giants nog een keer winnen"

  Over naar de orde van de dag. Vanavond verdedigt Oostende een 2-1-voorsprong in de finale. Een 3e zege tegen de Antwerp Giants staat gelijk aan een nieuwe landstitel.

   

  "We maken zo'n vreemd seizoen mee. Daarom verwacht ik ook niet dat Oostende het donderdag afmaakt in match 4. Ik zie de Giants nog een keer winnen aan de kust", stelt Kris Meertens.

   

  "Volgens de statistieken kroont de winnaar van het 3e duel zich tot landskampioen. In 39 seizoenen met play-offs hebben we dat 34 keer meegemaakt. Dat heeft vaak met thuisvoordeel te maken en die vlieger gaat dit jaar niet op."

   

  "Uiteraard waren de Antwerp Giants aangeslagen. Eerst ging Roel Moors troost zoeken bij zijn kinderen, maar op de persconferentie klonk de coach weer strijdvaardig. Wees er maar zeker van dat hij zijn team weer op scherp krijgt."

  Kris Meertens

  Kris Meertens: "Ik verwacht niet dat Oostende het vanavond al afmaakt."

  "Finale hangt echt van details af"

  "Zo'n intense finale heb ik nog nooit meegemaakt. In de jaren 80 en begin jaren 90 had je de rivaliteit tussen Oostende en Racing Mechelen, maar deze ontknoping is echt bijzonder", gaat Kris Meertens voort.

   

  "Het niveau van Oostende en de Antwerp Giants ligt zo dicht bij mekaar. Ze spelen allebei zo goed, het hangt echt van een paar details af."

   

  "Als Oostende opnieuw de titel pakt, is dat omdat ze een driepunter scoren. En omdat Djordjevic zijn ervaring en zijn intelligentie uitspeelt op de cruciale momenten. Hij tovert altijd iets uit zijn hoed. En als Djordjevic uitvalt, staat Vincent Kesteloot op."

   

  Toch blijft het fiftyfifty volgens onze reporter. "Als de Giants weer op Champions League-niveau spelen, kunnen ze de hegemonie van Oostende doorbreken. Lee en Kalinoski ontgoochelen in deze play-offs. Waarschijnlijk omdat ze vermoeidheid van een slopend seizoen met meer dan 70 matchen voelen. Hoe Kalinoski open shots mist, is echt ongelooflijk."

  Tyler Kalinoski

  Kris Meertens: "Ongelooflijk hoe Kalinoski zijn shots mist."

  Basketbal: play-offs

  Finale (best-of-5)
  Antwerp Giants Oostende 67-73
  Oostende Antwerp Giants 61-66
  Antwerp Giants Oostende 57-60
  Oostende Antwerp Giants 69-62

  VIDEO: 12 dunks uit de finale op een rij