Van hekkensluiter tot kampioen: St. Louis Blues veroveren Stanley Cup

  Alex Pietrangelo

  Blues-kapitein Alex Pietrangelo steekt de enorme Stanley Cup de lucht in.

  De St. Louis Blues hebben voor het eerst het Noord-Amerikaanse ijshockeykampioenschap NHL gewonnen. In de strijd om de Stanley Cup versloegen ze de Boston Bruins in 7 matchen: 4-3.

  Met dank aan de goalie

  Vannacht stond in Boston het 7e en beslissende finaleduel op het programma. 6-voudig kampioen Boston gaf het St. Louis niet cadeau. In de eerste en de tweede periode vuurden ze maar liefst 23 schoten af, maar Blues-goalie Binnington keepte een ijzersterke wedstrijd.

   

  Het gaf de Blues vertrouwen. Na de openingsgoals in de eerste periode (2-0) mochten ze na de 3-0 en de 4-0 in de derde periode de Stanley Cup al opblinken.

   

  Twee minuten voor tijd moest Binnington zich toch gewonnen geven op een schot van Bruins-verdediger Grzelcyk. Zo eindigde de laatste wedstrijd op 4-1 in het voordeel van de Blues.

   

  Het team uit Missouri mocht zijn allereerste titel in zijn 52-jarig bestaan vieren. En dat terwijl ze begin januari nog laatste stonden in de NHL.

   

  De Blues stonden voor het eerst in de finale sinds 1970 (toen ze met 4-0 verloren van Boston). In 1968 en 1969 moest St. Louis zijn meerdere erkennen in recordkampioen Montreal Canadiens.

   

  VIDEO: Goalie Jordan Binnington blinkt uit in match 7:

  NHL-finale 2019: St. Louis Blues - Boston Bruins 4-3

  1. St. Louis Blues - Boston Bruins 2-4
  2. St. Louis Blues - Boston Bruins 3-2 (n.v.)
  3. Boston Bruins - St. Louis Blues 7-2
  4. Boston Bruins - St. Louis Blues 2-4
  5. St. Louis Blues - Boston Bruins 2-1
  6. Boston Bruins - St. Louis Blues 5-1
  7. St. Louis Blues - Boston Bruins 4-1

  In de voetsporen van Gretzky

  De kern van de St. Louis Blues bestaat grotendeels uit Canadezen. Center Ryan O'Reilly schopte het tot meest waardvolle speler. Vannacht was de 28-jarige Canadees goed voor een doelpunt en een assist.

   

  In totaal scoorde O'Reilly 4 keer op een rij in de finale. Daarmee herhaalde het kunstje van de Canadese legende Wayne Gretzky. Die deed hetzelfde in 1985 met de Edmonton Oilers.

  VIDEO: Alle goals van de St. Louis Blues in de play-offs