Dumoulin leeft mee met Froome: "Verschrikkelijk voor hem"

  Vorig jaar flankeerden Tom Dumoulin (l) en Chris Froome (r) winnaar Geraint Thomas (m) op het podium in Parijs.

  Door de val van Chris Froome in de Dauphiné is Tom Dumoulin een grote concurrent kwijt voor de Ronde van Frankrijk. Dat was niet het eerste waar de runner-up van vorig jaar aan dacht. "Hij zal gemist worden in de Tour", reageerde de Nederlandse ronderenner.

  Na zijn val in de Ronde van Italië richt Tom Dumoulin zijn pijlen nu op de Ronde van Frankrijk. Gisteren maakte hij in de Dauphiné mee hoe zijn tegenstander Chris Froome letterlijk uitviel voor de strijd om de felbegeerde gele trui.

   

  "Het is verschrikkelijk voor hem en het wielrennen in het algemeen", reageert Dumoulin bij onze collega's van de NOS. "Froome zal gemist worden in de Tour."

   

  "Zijn team beschikt natuurlijk nog altijd over een goede en de beste ploeg", weet de Nederlander ook. "Froome is wel de man waar normaal gezien alle ogen op gericht zijn. Zonde."

   

  Toen Dumoulin te horen kreeg dat Froome met hoge snelheid tegen een muur was gesmakt, moest hij even slikken. "Wat moet ik zeggen? Dat is vreselijk voor hem."

  Tom Dumoulin

  Tom Dumoulin snelde gisteren naar de 3e tijd in de Dauphiné, op 47 seconden van dagwinnaar Wout van Aert.

  "Knie is nog niet ideaal"

  Zelf is Tom Dumoulin nog niet hersteld van de knieblessure die hij in de Giro opliep. "Ik probeer wat te compenseren met rechts en spieren die geen tik kregen. Dat gaat, maar ideaal is het niet", vertelt de gehavende renner, die zich momenteel nog niet sterk genoeg voelt om met de favorieten in de clinch te gaan.

   

  "Het gaat beter met mijn knie, maar het herstel mag sneller verlopen. Dat is moeilijk, dat besef ik, maar het frustreert me dat ik nog niet in staat ben om ritten te winnen", stelt Dumoulin bij Eurosport. "Als mijn knie of mijn conditie er niet meer op vooruitgaat, heeft het geen zin."

  8 uur op de operatietafel

  Chris Froome verblijft op de afdeling intensive care van het universitair ziekenhuis in Saint-Etienne. Daar hebben ze de 34-jarige coureur 8 uur geopereerd aan zijn heup, zijn elleboog en zijn ribben. 

   

  "Zijn toestand is niet echt top", reageert teammanager Dave Brailsford bij de Britse openbare omroep BBC. "Je hebt valpartijen en slechte valpartijen. Dit was een slechte valpartij."

   

  Kan Froome ooit weer koersen? "Dat kunnen we de komende dagen pas zeggen, maar ik hoop van wel", antwoordt Brailsford. "En zoals ik hem ken, zal hij het zeker willen proberen."

  Chris Froome

  Chris Froome werd per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

  VIDEO: Vorige week spraken we nog met Chris Froome: