Ga naar de inhoud

Cobo verliest eindzege Vuelta 2011 voor doping, Froome is nieuwe winnaar

Chris Froome heeft toch een beetje goed nieuws gekregen op zijn ziekenbed. Hij krijgt de zege van de Vuelta 2011 in zijn schoot geworpen nadat de UCI Juan José Cobo schuldig heeft bevonden aan dopinggebruik. Als tweede van toen is Froome de nieuwe winnaar: zijn 7e eindzege in een grote ronde.

De Ronde van Spanje in 2011 draaide uit op een bijzonder spannende strijd tussen Juan José Cobo en Chris Froome. Cobo haalde het uiteindelijk met 13 seconden voorsprong, maar aan die eindzege zat een reukje, oordeelt de Internationale Wielerunie (UCI) nu. 

 

"De UCI acht de renner op pensioen schuldig aan het overtreden van de dopingregels, gebaseerd op afwijkende waarden tussen 2009 en 2011 in zijn biologisch paspoort en legt hem een inactiviteit op van drie jaar", schrijft de UCI in een mededeling.

 

Froome krijgt als tweede in het klassement in 2011 de eindzege met een kleine 8 jaar vertraging in de schoot geworpen. Zo staan er al 7 grote rondes op zijn palmares: 4 keer de Tour, 2 keer de Vuelta en 1 keer de Giro. De Vuelta in 2011 zou in principe zijn eerste succes geweest zijn in een grote ronde. Zijn eerste Ronde van Frankrijk volgde in 2013.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.