Schotte over Tour-exit Froome: "Meer druk op Thomas, Van Aert in geel?"

  " "

  Renaat Schotte wikt de gevolgen van het forfait van Froome voor de Tour.

  Geen Tour de France voor Chris Froome, die tal van breuken opliep bij een zware val in de Dauphiné. Geen 5e Tour-overwinning dus voor de Brit van Ineos. Wat doet dat met de Tour? "Het zal een veel opener verhaal worden", meent wielercommentator Renaat Schotte.

  "Andere ploegen zullen veel meer in hun kansen geloven"

  Het was een donderslag bij heldere hemel: een windstoot blies 4-voudig Tourwinnaar Chris Froome in de verkenning van de tijdrit tegen een muur. Het verdict is zwaar: gebroken dijbeen, elleboog en enkele ribben.

   

  Froome was andermaal een topfavoriet voor de Ronde van Frankrijk, die begin volgende maand van start gaat in Brussel. Wat nu met de klassementstrijd? Renaat Schotte: "De Tour ligt nu veel meer open. Bij Team Ineos had men er alles op gezet om Froome tot die club van 5 van Merckx en co. te brengen. En dat gaat nu niet gebeuren."

   

  "Andere ploegen zullen veel meer in hun kansen geloven. Het is toch een groot verschil als je het moet opnemen tegen Chris Froome, de 4-voudige Tour-winnaar, of Geraint Thomas, die 1 keer de Tour gewonnen heeft, en Egan Bernal, die nog nooit de Tour gewonnen heeft."

   

  "De anderen zullen proberen, maar ze zullen nog wel moeten afrekenen met een heel sterk Ineos-blok. Thomas en Bernal zijn toppers en Thomas won vorig jaar ook met marge. Iedereen hoopt op een spetterend spektakel met een aantal plotwendingen. Tom Dumoulin wordt een grote uitdager." (lees voort onder de foto)

  " "

  Chris Froome in betere tijden.

  "Druk op de schouders van Thomas is aanzienlijk groter nu"

  Zal Ineos nu sowieso kiezen voor Geraint Thomas? Renaat Schotte is niet zeker: "Teammanager Brailsford heeft het hele jaar herhaald dat ze vooraf geen keuze gingen maken en dat ze met 3 beschermde renners gingen meedoen."

   

  "Ik denk dat er niets verandert en dat ze nu met 2 beschermde kopmannen richting Brussel zullen gaan. Op de 6e dag - La Planche des Belles Filles - zal het eerste examen plaatsvinden. Wie bij die eerste aankomst bergop de sterkste is, zal volgens mij als kopman naar voren geschoven worden."

   

  Is het nu makkelijker geworden voor Brailsford? Schotte: "Ik denk dat Brailsford het soort manager is dat zich daar niets van aantrekt. Met wie hij de Tour wint, zal hem worst wezen. Natuurlijk is het een serieuze aderlating voor de ploeg."

   

  "Froome zou op volle sterkte hebben meegedaan en valt als troefkaart weg. Dat compliceert het verhaal van Ineos, want Thomas kon vorig jaar profiteren van de schaduw van Chris Froome, die altijd achter de hand werd gehouden. Nu zal van in het begin de druk op de schouders van de uittredende Tour-winnaar aanzienlijk groter zijn."  

  Op de 6e dag - La Planche des Belles Filles - zal het eerste examen plaatsvinden. Wie bij die eerste aankomst bergop de sterkste is, kan kopman worden.

  Renaat Schotte
  " "

  Geraint Thomas won vorig jaar de Tour, voor Froome.

  "Misschien nu Wout van Aert in het geel op dag 2?"

  Renaat Schotte ziet voor de Belgen ook een  interessante wending. "Als je kijkt naar de sterkte tussen de ploegen in het werk tegen de klok, is het allesbehalve zeker dat Ineos op dag 2 de ploegentijdrit in Brussel zal winnen", weet onze commentator.

   

  "Dan kunnen we misschien wel voor een Jumbo-Visma-verhaal staan, waar 1 iemand de uitverkorene zal zijn. En gezien de prestaties van Wout van Aert zou het misschien wel eens de Belg Wout van Aert kunnen zijn die na 2 dagen in Brussel in het geel pronkt."  

  " "

  Van Aert verrast zichzelf, vriend en vijand met zijn tijdritzege in de Dauphiné.