Raes: "Lukaku moet minder met kritiek bezig zijn en gewoon spelen en scoren"

  Romelu Lukaku scoorde zijn 47e en 48e interlanddoelpunt tegen Schotland.

  Romelu Lukaku is de absolute topschutter bij de Rode Duivels met 48 goals, de laatste 21 interlands stond hij 25 keer aan het kanon, dinsdag maakte hij er 2 tegen Schotland. "Je kunt alleen maar het hoofd buigen voor hem", looft voetbalcommentator Frank Raes. "Zijn technische foutjes hebben te maken met zelfvertrouwen."

  De eerste balbehandeling van Lukaku dinsdag was wat onhandig, maar de spits van Man.United groeide in de match en legde met zijn 2 goals iedereen het zwijgen op. "Met 48 interlandgoals kun je alleen maar zwaar het hoofd buigen", trapte Raes een open deur in.

   

  "Toch zijn er dingetjes die altijd weer opduiken en die ons vragen doen stellen. Dat doen we natuurlijk graag, omdat dat kopij oplevert. Dat technische heeft volgens mij met zelfvertrouwen te maken, want soms heeft hij momenten dat alles wel marcheert."

   

  "Al zal hij nooit een Hazard of een Messi worden op dat gebied. Maar ik denk echt dat het met zijn vertrouwen te maken heeft, want kijk hoe hij speelde na zijn twee doelpunten."

   

  "Het is natuurlijk wel een spits die ruimte nodig heeft, en dat heb je niet altijd als je veel sterker bent als team. Dan sta je toch altijd tegen een overmacht achteraan. Dat speelt ook een rol."

   

  Volgens Raes houdt Lukaku de discussie zelf een beetje levend. "Hij voelt zich makkelijk verongelijkt. Zeggen dat hij niet geliefd is of dat hij op zijn 27e gaat stoppen met de nationale ploeg bevorderen dat natuurlijk. Hij werpt dat altijd zelf wat op."

   

  "Terwijl niemand voor hem 48 goals heeft gemaakt. 20 jaar geleden hadden we dat niet voor mogelijk gehouden." Lukaku scoort elke 99 minuten voor België. "Al maakt Messi ook heel veel goals en wordt die in Argentinië ook in vraag gesteld."

  Hij zal nooit een Hazard of een Messi worden op technisch vlak.

  Frank Raes

  Raes ziet nog een factor om Lukaku te verklaren: "Van zeer jongs af aan stond hij in de belangstelling. Op zijn 16e had hij al die dagelijkse Woestijnvis-documentaire in zijn school. Dat bepaalt voor een stuk toch je karakter. Als kind had hij ook een zware jeugd op de rand van armoede. Als jonge speler krijg je ook allerlei dingen naar je hoofd geslingerd. Hij spreekt ook van racisme. Dat draagt hij mee en hij begint er ook zelf altijd weer over. Dan denk je: "Romelu, laat het achter je en speel gewoon."" 

  Romelu Lukaku legde de criticasters het zwijgen op met 2 doelpunten tegen Schotland.

  "Kompany en Hazard konden daar beter mee om"

  Raes maakt een vergelijking met Vincent Kompany en Eden Hazard. "Hazard heeft in het begin ook kritiek gekregen. Het duurde een match of 40 voor die iets regelmatiger begon te scoren. In het begin scoorde hij af en toe eens met een penalty en meestal ook tegen onbelangrijke ploegen. Hazard heeft ook hard moeten knokken, maar nu is hij God de Vader."

   

  "Voor Kompany was het ook moeilijk in de beginperiode bij Anderlecht nog en later bij Hamburg. Hij had zijn das niet aan of droeg het verkeerde kostuum. Bij Manchester City kampte hij met heel wat blessures. Plus het feit dat gezegd werd dat hij technisch minder goed zou zijn geworden. Hij begon meer op power te spelen in Engeland in plaats van op techniek zoals bij zijn jonge periode."

   

  "Die twee groten van de Rode Duivels hebben dus ook allerlei dingen moeten overwinnen. Maar die zwijgen en doen voort. Maar Lukaku blijft die zaken altijd maar opwerpen. Dat is jammer, want zo is hij ook zijn spontaneïteit verloren in interviews. In het begin op zijn 16e lachte hij altijd, nu is hij toch eerder achterdochtig."  

  "Ik denk niet dat zijn relatie met het publiek zo slecht is, maar je moet met kritiek kunnen omgaan"

  Zijn relatie met het publiek komt ook vaak naar voren. "Ik denk niet dat die zo slecht is. Maar je moet kunnen omgaan met kritiek als je op die positie staat. Punt aan de lijn. Op de kleine ruimte verliest hij van zijn vertrouwen, omdat hij ziet dat alle ogen op hem gericht zijn. Als je dat dan nog eens zelf zegt, gaan ze zeker dubbel kijken."

   

  Tegen Schotland was hij wel blij met een spandoek dat hem een legende noemde.

  "Voelt zich ten onrechte ondergewaardeerd"

  "We hebben 4 fantastische spitsen: Lukaku, Benteke, Batshuayi en Origi. Van die groep is Origi misschien wel de meest complete van allemaal. Het is spijtig dat hij zo weinig speelt bij Liverpool", besluit Raes. "Maar ik vind het vreemd dat geen enkele van onze vier spitsen een onbetwistbare titularis in zijn ploeg is."

   

  Waarom is dat zo bij Lukaku in United? "Hij oogt soms log. Hij heeft een enorm lijf, maar wint toch niet zo makkelijk kopduels. Dat beweeglijke zit er niet altijd in. Daarom wordt hij ook al eens op rechts of op links gezet, omdat hij dan meer beweegt. Ik vind dat hij diep in de spits te weinig wegloopt van zijn man. Dat vind ik soms raar."

   

  Er is ook de opmerking dat hij veel scoort tegen kleine ploegen. "En dat is ook wel zo", weet Raes. "Panama en Tunesië op het WK, Kazachstan en Schotland nu. Ook bij United scoort hij niet al te veel tegen topploegen. Dat begint te malen in zijn hoofd, want Engeland is een statistiekenland. Zo verliest hij buiten en op het veld iets van zijn spontaneïteit en dat is jammer."

   

  Wat adviseert Raes Lukaku? "Niet te veel babbelen en spelen, spelen, spelen en scoren. En als ze fluiten, laat ze fluiten. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. En praat eens met Hazard en Kompany, die hebben dat ook meegemaakt en handelen dat op een totaal andere manier af. Hij voelt zich ondergewaardeerd, maar dat is compleet ten onrechte."

   

  "Op het WK toonde hij dat hij kan voetballen: toen hij die bal doorliet tegen Japan en bij het doelpunt van De Bruyne tegen Brazilië zat hij er ook tussen. Hij heeft het in zich. Hij is technisch niet de top, maar is technisch wel echt goed. Hij moet er minder mee bezig zijn en gewoon gaan."

  Praat eens met Hazard en Kompany, die hebben dat ook meegemaakt en handelen dat op een totaal andere manier af.

  Frank Raes