Lukaku: "Iedereen kent mijn verhaal bij België dus laten we naar toekomst kijken"

  Lukaku vierde zijn tweede doelpunt met kushandjes voor het publiek.

  Romelu Lukaku was tegen Schotland (3-0) een van de uitblinkers met twee doelpunten. "Als spits moet je blijven geloven en gefocust zijn wanneer die ene bal komt", verklaarde hij zijn ongelooflijke statistieken bij België. "Hij voelt steeds meer vertrouwen", weet Toby Alderweireld. Lees hieronder de reacties van de Rode Duivels na de 3-0.

  Voorrondes Euro 2020

  einde
  30

  Lukaku: "Dankbaar voor het spandoek"

  Romelu Lukaku scoorde bij de nationale ploeg 25 keer in de voorbije 21 interlands. Wat is zijn geheim? "Een goeie opleiding bij Anderlecht zal ik zeggen", lacht Lukaku. "Neen, je probeert als spits altijd de juiste loopacties te maken in de box en op het juiste moment op de juiste plaats te staan. Op bepaalde momenten was ik er net niet, maar dan moet je altijd blijven geloven."

   

  "Als spits is vooral het mentale belangrijk. Als je mentaal sterker bent dan iedereen, dan moet je gewoon gefocust zijn wanneer die ene bal komt. Die bal kwam vandaag en het was altijd net niet. Maar dan nog moet je blijven geloven. En dan kop ik die 1-0 binnen. Ik had weinig ruimte, maar dat maakt niet uit voor mij. Ik vind altijd ruimte in de zestien. Zeker met de spelers die we hebben in de ploeg is dat heel makkelijk."

   

  Lukaku maakte na de 2-0 ook een buiging. Heeft hij het spandoek van de fans voor de match gezien? "Een paar supporters hadden me het vooraf al verteld. Ik ben hen wel heel dankbaar. Iedereen kent mijn verhaal bij de nationale ploeg. Laten we dus nu naar de toekomst kijken en niet naar het verleden." Op de vraag of hij na het EK in 2020 dus gewoon international zou blijven, antwoordde Lukaku toch nog ontwijkend.

  Alderweireld: "Lukaku voelt dat hij steeds meer vertrouwen krijgt"

  "Het was een hele goeie wedstrijd", vond ook Toby Alderweireld. "We lieten de Schotten niet in de match komen. Voor echt goed voetbal moet je natuurlijk twee ploegen hebben en van hun kant gebeurde het totaal niet. Ze wilden ons pakken in de omschakeling, maar onze restverdediging stond heel goed. Courtois moest wel een keer goed redden, maar we waren solide."

   

  "Of het makkelijke matchen waren als verdediger? Als team laten we het makkelijk lijken omdat we alles goed doen. Je kan ook de concentratie verliezen."

   

  "De score had veel hoger kunnen zijn dan 3-0, maar we spelen wel tegen Schotland en niet tegen San Marino. Het zijn toch ook spelers uit de Premier League. We hebben onze opdracht volbracht en ik denk dat het publiek toch een mooie wedstrijd heeft gezien."

   

  Over Lukaku had Alderweireld niets dan lof. "Die eerste goal was een heel goeie kopbal. Hij voelt bij België steeds meer vertrouwen van iedereen. Hij krijgt ook vertrouwen en dat laat hij zien. Hij staat er om te scoren en dat doet hij vlotjes. Over zijn cijfers kan niemand klagen."

  De Bruyne: "Schotland stond met 11 achter de bal, dan duurt het iets langer"

  Ook Kevin De Bruyne pikte zijn doelpuntje helemaal op het einde mee: "Ik was die goal niet aan het zoeken, maar als ik de kans krijg om te schieten, zal ik schieten. Als er iemand op een betere plaats staat, kies ik die oplossing. Ik heb meerdere kansen gehad en eentje is in het doel gevallen."

   

  "Het was de bedoeling om met een goed gevoel op vakantie te gaan. We waren geconcentreerd en we hebben onze job gedaan. Dat is belangrijk. We winnen twee keer met 3-0 en pakken 12 op 12. Dat kan niet beter. Of de kwalificatie al binnen is? Daar houd ik me nog niet mee bezig. Nu moeten we rusten en in september zien we wel."

   

  Het begin van de Duivels was wel niet wervelend. "Dat interesseert me niet. Als Schotland met 11 achter de bal staat, dan weten we dat het iets meer tijd zal kosten. Daarom duurt een match ook 90 minuten. Ook al scoor je in de laatste minuut en win je zo, dan nog doe je je job. We hadden nog veel meer kunnen scoren, maar het was een goede prestatie."

  Tielemans: "Voornaamste is dat de spelers en de fans zich amuseren"

  "Ik was heel blij dat ik mocht starten", zei basisspeler Youri Tielemans. "We moesten heel geduldig zijn en dat hebben we ook gedaan. We lieten de bal rond gaan, maar het was moeilijk om een gaatje te vinden in het blok van de Schotten. We hebben dan op het juiste moment gescoord. Dat was belangrijk om ze in de tweede helft af te maken."


  "We hebben offensieve weelde, dus er kan op elk moment iets gebeuren. Het is dan wel belangrijk om ook de defensieve organisatie te behouden. En dan weten wij dat er kansen zullen komen en die moeten we afmaken. Lukaku? Romelu is heel belangrijk voor de ploeg. Hij is een topschutter en we hebben hem gewoon nodig. We zullen wel zien wat er dan gebeurt na dat EK. Daar zal ik nu niet over spreken."


  Gaan de Duivels voor 30 op 30? "Dat is nog veel te ver om nu aan te denken. We doen het wedstrijd per wedstrijd. Wij doen elke match ons best en dan zien we wel. Het voornaamste is dat wij ons amuseren op het veld en dat het publiek zich amuseert. En natuurlijk dat we onze job doen: punten pakken, matchen winnen en scoren. Dat doen we."


  Waar gaat Tielemans van zijn vakantie genieten? "Dat zeg ik niet. Mijn volgende bestemming? Dat zien we ook nog wel."

  voorronde euro 2020: groep ivoorronde euro 2020: groep i klassement

    PloegPTNMM+M-M=D+D-D+/-
  1België 3010100040337
  2Rusland 241082033825
  3Schotland 15105501619-3
  4Cyprus 10103611520-5
  5Kazachstan 10103611317-4
  6San Marino 0100100151-50