• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Staat Thiam in Tokio op een gerecycleerd podium te blinken?

  Nafi Thiam

  Drie jaar geleden in Rio kreeg Nafi Thiam haar gouden medaille op een houten podium.

  Olympische medaillewinnaars zullen volgend jaar in Tokio op een podium van gerecycleerd plastic plaatsnemen. De organisatie wil voor de Spelen 45 ton plastiek verzamelen om er zo'n 100 podia van te maken.

  De Japanners willen volgend jaar milieuvriendelijke Spelen organiseren. Eerder was al bekend dat de olympische medailles uit gerecycleerd metaal worden gemaakt, de uniformen van de dragers van de olympische toorts bestaan dan weer deels uit gerecycleerde plastic flessen.

   

  Nu doen ze in Japan ook inspanningen om de podiums uit gerecycleerd plastic te vervaardigen. Daarvoor gaat de organisatie op zoek naar 45 ton. Die moet uit de supermarkten komen. Aan de uitgangen van ruim 2.000 warenhuizen zullen speciale boxen worden neergezet. Daarin kunnen de Japanners hun afval kwijt.

   

  Om volgend jaar een podium te bieden aan Belgische medaillewinnaars? In Rio veroverden Nafi Thiam en Greg Van Avermaet olympisch goud, Pieter Timmers en de hockeyploeg waren goed voor zilver, Jolien D'hoore en Dirk Van Tichelt kwamen naar huis met brons.