Oorlog in driebandland: geen Superprestige in Lommel door internationale federatieclash

  Organisator en topbiljarter Eddy Leppens: "Als ik zelf niet mag deelnemen kan ik geen Superprestige organiseren"

  Dit jaar zal er geen Superprestige driebanden plaatsvinden in Lommel. Organisator en topbiljarter Eddy Leppens heeft die beslissing genomen omdat hij door een schorsing niet zelf kan deelnemen. Die schorsing komt er omdat Leppens is toegetreden tot een nieuwe Koreaanse federatie, tot groot ongenoegen van de internationale biljartfederatie UMB.

  Machtsstrijd in de biljartwereld tussen twee federaties

  In februari van dit jaar werd er een bom gedropt op de anders zo rustige biljartwereld. In Zuid-Korea werd er een nieuwe proforganisatie aangekondigd onder de naam Professional Billiards Association, kortweg de PBA. De nieuwe organisatie zou een eigen tour opstarten met tornooien geconcentreerd in het Verre Oosten.

   

  Dit alles tot groot ongenoegen van de UMB, de internationale federatie voor carambole biljart, die zo hun eigen ingerichte orde grondig verstoord zag worden. De PBA probeerde al snel tientallen driebandtoppers met lucratief prijzengeld te overtuigen om over te stappen naar hun nieuwe tour in Zuid-Korea.

   

  Veel spelers gingen in op het aanbod, waaronder Belgische driebandtoppers Frédéric Caudron en Eddy Leppens. De laatste van de Belgische Grote Drie, tweevoudig wereldkampioen Eddy Merckx, bleef wel trouw aan de UMB. 

   

  De UMB bleef niet bij de pakken zitten en reageerde op zijn beurt met forse dreigementen. Spelers die zich aansloten bij de nieuwe tour in Zuid-Korea zouden geschorst worden voor toernooien op de internationale UMB-kalender en zouden zo enkel nog kunnen deelnemen aan toernooien van de PBA.

   

  Enkele onderhandelingspogingen tussen beide federaties om tot een samenwerkingsakkoord te komen bleken zonder resultaat. Zo blijft de driebandwereld verdeeld achter. 

  Ook tweevoudig wereldkampioen driebanden Frédéric Caudron stapt over naar de PBA.

  Leppens: “Als ik zelf niet mag deelnemen organiseer ik geen Superprestige”

  Eddy Leppens, huidig nummer 18 van de wereld en tweevoudig vicewereldkampioen, organiseert al 10 jaar lang de Superprestige driebanden. Het toernooi dat plaatsvindt in Lommel ontvangt jaarlijks alle grote driebandkanonnen van het land en is na het BK het belangrijkste toernooi in België.

   

  Maar de oorlog tussen de driebandfederaties heeft ook zijn sporen nagelaten in het Belgische biljartlandschap. Organisator Leppens stapte dit jaar over van de UMB naar de PBA en wordt daarom geschorst voor toernooien op de kalender van de UMB. Zo zal hij dus ook niet mogen deelnemen aan de Superprestige, zijn eigen toernooi. Maar die vlieger gaat voor Leppens niet op.

   

  “Ik organiseer al jaren de Superprestige, maar door de huidige onzekerheid heb ik de beslissing moeten nemen om dit jaar geen Superprestige te organiseren”, legt Leppens uit in een gesprek met Sporza. “Ik weet niet of ik zelf kan meedoen en dan heb ik zelf geen zin om aan de organisatie te beginnen.”

   

  “Het is een prachtig evenement en ik heb het ook 10 jaar lang met heel veel plezier en liefde georganiseerd. Het is dan ook een heel negatief en jammer verhaal voor de Belgische biljartsport dat dit allemaal gebeurt. Maar als ikzelf niet mag meedoen dan ga ik al de energie er niet insteken.”

   

  Over de toekomst van de Superprestige driebanden heeft Leppens nog geen duidelijkheid. “Het is voorlopig gewoon 1 jaar dat we er tussenuit gaan. Dan zien we volgend jaar wel verder hoe het evolueert.”

  Lucratieve deal tussen biljarttoppers en PBA

  Door de keuze voor de PBA zal het driebandseizoen voor Leppens en Caudron er vanaf nu dus anders uitzien, met minder speelgelegenheden en meer trips richting het Verre Oosten. Al zal het hen financieel geen windeieren leggen.

   

  “Je kan het vergelijken met een jobaanbieding: als je elders meer kunt verdienen en minder moet werken, dan twijfel je niet. Ik denk dat dat voor niemand een moeilijke keuze is. Maar het gaat niet enkel over het geld. Het is een nieuwe frisse organisatie met een heel professionele omkadering.”

   

  “De UMB en partner Kozoom hebben veel gedaan voor de biljartsport, maar het is jammer dat ze de PBA de hand niet reiken. Ze willen gewoon hun monopolie niet kwijtspelen.”