Belgische steward die Vettel bestrafte: “Sommige regels gaan misschien wel wat te ver”

  Sebastian Vettel ging allesbehalve akkoord met de beslissing van de stewards.

  De GP van Canada van afgelopen weekend zal vooral herinnerd worden door de tijdstraf voor Sebastian Vettel. Eén van de stewards die de fase moest beoordelen, was een Belg: Mathieu Remmerie. “Het reglement is wat het is en wij zijn er om het toe te passen.”

  "Beslissing in alle eer en geweten genomen"

  De 36-jarige Mathieu Remmerie heeft er een geanimeerd debuut opzitten als lid van de vierkoppige wedstrijdjury, de zogenaamde stewards. Ze bestraften winnaar Sebastian Vettel na een discutabel manoeuvre, waardoor Lewis Hamilton de overwinning kreeg. Achteraf was er veel onbegrip binnen en buiten de Formule 1 voor de beslissing van de stewards. 

   

  “Het reglement is wat het is en wij zijn er om het reglement toe te passen, dat is op dat moment het enige wat telt”, vertelt Remmerie bij Sporza. “De discussie of het reglement moet aangepast worden, mag natuurlijk wel gevoerd worden, dat is belangrijk voor de sport.”

   

  “Als autosportliefhebber zie ik natuurlijk ook graag een mooie wedstrijd. Gaan sommige reglementeringen dan in bepaalde gevallen te ver? Misschien wel ja. Als je de autosport vergelijkt met 10 à 20 jaar geleden dan is er inderdaad heel wat verstrengd, maar dat was wel altijd op initiatief van de teams zelf.”

   

  Had Remmerie zijn vuurdoop in de Formule 1 zich dan anders voorgesteld? “Nee, het is eigen aan de rol van een scheidsrechter dat er discussie is bij bepaalde beslissingen. We hebben die beslissing in alle eer en geweten genomen."

   

  "Alleen schrok ik toch lichtjes van de enorme media-aandacht en hoe bepaalde dingen uitgelicht worden. Maar goed, er zal altijd commotie ontstaan rond bepaalde beslissingen.”

  Vettel (r) moest corrigeren na een gemiste bocht en hinderde daardoor Lewis Hamilton (l).

  Remmerie: een verzekeringsagent die zich opwerkte in de autosport

  Remmerie maakte in 2007 zijn intrede in de autosport bij de RACB, de nationale autosportfederatie in België, waar hij onder andere het BK Karting organiseerde. In 2013 begon hij aan zijn opleiding voor sportcommissaris bij de RACB. Een jaar later werd hij sportcommissaris in België en vertegenwoordigde hij België af en toe in colleges van het FIA, de internationale autosportfederatie.

   

   

  Zo kwam Remmerie op de radar van de FIA. In 2016 deed hij voor het eerst dienst als internationale sportcommissaris tijdens een manche in de Formule 3. De West-Vlaming werkte zich gestaag omhoog binnen de internationale autosport en in 2018 werd hij geselecteerd om als trainee mee te lopen bij enkele wedstrijden in de Formule 1.

   

  Begin dit jaar kreeg Remmerie een mail van Charlie Whiting – de bekende wedstrijdleider binnen de Formule 1 die in maart onverwacht overleed – waarin hij gevraagd werd om steward te zijn tijdens de manches in Canada en in Frankrijk. Zo werd Remmerie de eerste Vlaming als steward binnen de Formule 1.

   

  Opvallend: Remmerie is in het dagelijks leven een verzekeringsagent. “Op zich zijn er wel enkele vergelijkingspunten tussen de verzekeringswereld en de autosport: sportreglementen en algemene voorwaarden van een polis, dat gaat beide over het doorploegen van lijvige documenten met veel artikels”, zegt Remmerie met een knipoog.

  Samenstelling van wedstrijdjury in de Formule 1

  • 1 voorzitter. Verspreid over het hele Formule 1-seizoen zijn er 4 verschillende voorzitters die elk zo'n 5 GP's voor hun rekening nemen.
  • 1 international steward. Mathieu Remmerie was international steward bij de GP van Canada en zal ook van dienst zijn tijdens de GP van Frankrijk over 2 weken.
  • 1 national steward. Deze is afkomstig uit het land waar de GP doorgaat.
  • 1 driver steward. Een ex-piloot die zijn inzichten in bepaalde wedstrijdsituaties kan meegeven.