Verrassend: Wout van Aert rijdt straks voor het eerst de Tour de France

Wout van Aert maakt in juli zijn Tour-debuut.

Wout van Aert en Laurens De Plus (Jumbo-Visma) zullen in juli te bewonderen zijn in de Tour de France. "Normaal was mijn deelname niet voorzien", zegt Van Aert. "Maar omdat Roglic vermoeid uit de Giro is gekomen, heeft de ploeg de Tour-selectie veranderd."

Van Aert: "Ploeg zegt dat ik er klaar voor ben"

Voor Wout van Aert (24) wordt de Tour de eerste grote ronde uit zijn carrière. "Het is een heel mooie kans die ik krijg van de ploeg", glundert Van Aert bij Sporza. "Voor mij is het uniek om mijn Tour-debuut te maken in een jaar dat de Tour in België start."

 

Eigenlijk was Van Aert niet voorzien voor de Ronde van Frankrijk. "Primoz Roglic zou normaal gezien naar de Tour gaan. Maar hij is heel vermoeid uit de Giro gekomen, waar hij 3e eindigde. Daarom heeft de ploeg beslist om de Tour-selectie te wijzigen."

 

"De mensen binnen mijn ploeg Jumbo-Visma zeggen dat ik klaar ben voor mijn eerste Tour. Zelf zie ik het natuurlijk ook helemaal zitten."

 

Van Aert weet wat zijn rol is in de Tour. "Ik zal zeker in dienst van de ploeg rijden.  Ik krijg een plek in de sprinttrein rond Dylan Groenewegen en ik moet ook Steven Kruijswijk goed helpen te positioneren in de etappes die niet in het hooggebergte plaatsvinden. Daarnaast hoop ik ook dat ik in de ploegentijdrit op dag 2 mijn steentje kan bijdragen."

 

"Voor mij is de Tour-deelname een win-winsituatie. Ik mag de grootste koers van het jaar rijden met een ploeg die strijdt voor ritzeges en een mooi eindklassement." 

Van Aert veroverde gisteren de witte trui in het Critérium du Dauphiné.

"Na de Tour iets meer tijd om me te finetunen als veldrijder"

Van Aert is momenteel aan de slag in het Critérium du Dauphiné, waar hij gisteren 3e eindigde in de openingsetappe. "Met die rittenkoers en de hoogtestage in mijn benen, zal ik een goede voorbereiding hebben op de Tour."

 

Tijdens de hoogtestage in de Sierra Nevada sliep en trainde Van Aert de afgelopen weken boven 2.320 meter. "Ik was daar in het gezelschap van Tour-kopman Steven Kruijswijk. Alles ging heel goed."

 

De Tour-deelname heeft wel gevolgen voor de rest van zijn wegprogramma. "Normaal gezien zou ik juli gebruiken om op te bouwen voor de BinckBank Tour en een aantal eendagskoersen in augustus."

 

"De Tour wordt nu dus een beetje het einde van mijn wegprogramma dit seizoen. Na de Tour rijd ik wel nog de Prudential RideLondon-Surrey Classic. Daarna neem ik rust om me voor te bereiden op het veldritseizoen."

 

"Ik had eerder al beslist dat ik me niet zou richten op het WK in Yorkshire. De Tour past misschien nog beter in mijn planning richting het cross-seizoen, omdat ik iets meer tijd zal hebben om me te finetunen als veldrijder."

Van Aert onthult het grote nieuws op Twitter

Ook De Plus maakt zijn Tour-debuut

Naast Wout van Aert zit er nog een tweede landgenoot in de Tour-selectie van Jumbo-Visma: Laurens De Plus. De 23-jarige klimmer moest de Giro in dienst van Roglic rijden, maar gaf ziek op in de 7e etappe.

 

Dylan Groenewegen en Steven Kruijswijk voeren de Tour-selectie van Jumbo-Visma aan. Groenewegen won vorig jaar 2 etappes, Kruijswijk werd toen 5e in het eindklassement. Primoz Roglic, vorig jaar 4e in de Tour, is dus de grootste afwezige.

Tour-selectie van Jumbo-Visma

George Bennett (NZe)
Laurens De Plus
Dylan Groenewegen (Ned)
Amund Grøndahl Jansen (Noo)
Steven Kruijswijk (Ned)
Tony Martin (Dui)
Mike Teunissen (Ned)
Wout van Aert