Ga naar de inhoud

Franse NBA-grootheid Tony Parker stopt ermee: "Kan Tony Parker niet meer zijn"

 ma 10 juni 2019 18:08
Tony Parker
Tony Parker groeide uit tot een clubicoon bij de Spurs.

Tony Parker heeft op zijn 37e zijn laatste balletje geworpen. De in Brugge geboren Fransman domineerde met de San Antonio Spurs jarenlang de NBA en werd in die periode ook 4 keer kampioen.

Tony Parker is de zoon van Tony Parker Sr,  die begin jaren 80 voor Avanti Brugge speelde toen zijn zoon geboren werd. Omdat vader Tony algauw naar Frankrijk verhuisde, zou Tony junior de Franse nationaliteit aannemen en zo later uitgroeien tot de grootste Franse speler ooit in de NBA.

 

Parker was amper 19 jaar toen hij door de San Antonio Spurs werd gedraft. Het zou 17 jaar lang zijn club worden. Onder de legendarische coach Popovich en samen met het duo Duncan-Robinson en later Duncan-Ginobili vierde hij grote successen, zowel met het team (4 titels) als individueel (MVP van de Finals in 2007 en 6 keer All Star). Parker bewees bovenal dat je ook met een bescheiden lengte (1,88m) een carrière kon uitbouwen in de NBA.

 

Vorig jaar al nam hij afscheid van zijn geliefde Spurs en een extra seizoen bij de Charlotte Hornets smaakte niet bepaald naar meer. "Als ik Tony Parker niet meer kan zijn en niet meer om de titel kan spelen, dan wil ik niet meer spelen", zegt de 37-jarige point guard in zijn afscheidsinterview.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De carrière van Tony Parker in beeld

Parker en O'Neal
Parker vocht in zijn NBA-periode verbeten duels uit met legendes als Shaquille O'Neal.
Parker
Hij bezorgde San Antonio in 2003 een 2e titel uit de clubgeschiedenis.
Parker
Uiteindelijk zou hij 4 keer kampioen worden.
Parker
Met Frankrijk werd hij in 2013 Europees kampioen.
Parker
Hij sluit zijn carrière af bij de Charlotte Hornets.