Hoogspringtopper Lasitskene haalt uit naar Rusland: "Schande zonder einde"

  Maria Lasitskene

  Maria Lasitskene is de beste hoogspringster van het moment.

  De Internationale Atletiekfederatie heeft de schorsing van Rusland verlengd, tot grote ergernis van Maria Lasitskene. Niet omdat ze vindt dat haar land vrijgepleit moet worden, maar omdat de Russische instanties een rookgordijn blijven optrekken.

  Rusland mag geen atleten afvaardigen naar de grote atletiektoernooien omdat het de voorbije jaren op grote schaal heeft gesjoemeld met onder meer dopingstalen. Omdat de opgelegde maatregelen niet of nauwelijks worden ingevoerd, blijft de schorsing van het IAAF gehandhaafd.

   

  "De voorbije 3 jaar heb ik wel 200 keer gehoord dat alles in orde zou komen en dat we weer in ere hersteld zullen worden", zegt Maria Lasitskene, de beste hoogspringster van het moment. "Maar dat blijken nu slechts praatjes."

   

  "Ze denken allemaal dat wij sporters niets zien, niets begrijpen en dat onze enige taak is om te springen en te zwijgen. Maar ze vergeten dat zonder atleten een sportbond geen nut heeft."

   

  "Ik hoop dat de mensen die betrokken zijn in deze schande zonder einde eindelijk de moed hebben om op te stappen. Niet enkel de directie, maar ook de trainers die er nog steeds van overtuigd zijn dat je zonder doping niet kunt winnen."

   

  Lasitskene is een van de weinige Russische atleten die wel aan de grote kampioenschappen mogen deelnemen, weliswaar onder neutrale vlag. Ze is de regerende Europese en wereldkampioene hoogspringen.