Vertonghen: "Kompany moet me in dit soort matchen af en toe terugfluiten"

  Jan Vertonghen

  De Rode Duivels staan voor hun laatste opdracht voor de zomervakantie. De EK-kwalificatiematch tegen Schotland mag niet meer dan een formaliteit worden. "Ik hoop dat ik morgenavond om 11 uur een tevreden man ben na een overwinning. En dan is het wel mooi geweest voor dit seizoen", vertelde Jan Vertonghen een dag voor de match.

  Voor Jan Vertonghen was het niet zo moeilijk om zich na de verloren Champions League-finale weer op te laden voor deze laatste twee matchen met de Rode Duivels. "Ik was eigenlijk wel blij dat ik naar de Duivels kon komen. Na zo'n teleurstelling vertrek je liever niet meteen op vakantie. Hier kan ik mijn gedachten nog even verzetten."

   

  "Ik kijk altijd uit naar de wedstrijden bij de Rode Duivels, maar morgenavond om 11 uur zal ik hopelijk als een tevreden man na een overwinning op vakantie kunnen gaan. Het is wel mooi geweest."

   

  Zaterdag tegen Kazachstan leek Vertonghen er soms toch wat minder zin in te hebben. "Ik word graag een beetje betrokken in het spel, maar het was er zaterdag de match niet voor. De bal is niet veel bij ons geweest, toch niet op een leuke manier. En dan lijkt het al snel een beetje plichtmatig. Als verdediger moet je in zo'n match toch ook maar geconcentreerd blijven en Vincent Kompany moet me dan af en toe terugfluiten en daar hebben we dan eens een gezonde discussie over. Ik ben liever iets meer aan de bal." 

   

  De Rode Duivels kregen gisteren nog een vrije namiddag van de bondscoach. "Hij is daar heel begrijpend in. Hij vertrouwt zijn spelers en staat open voor suggesties. In ruil verwacht hij inzet terug op het veld. Als wij dat doen, kunnen we veel van hem vragen. Dat maakt het fijn werken."

  "Als wij ons spel spelen, dan winnen we gewoon"

  Wat mogen de Rode Duivels morgen verwachten van Schotland? "Meer dan van Kazachstan, denk ik. Schotland verloor wel in Kazachstan, maar daar spelen de omstandigheden een grote rol. Die match is geen graadmeter voor de kracht van die ploeg. Schotland zal hier een punt willen pakken met het oog op kwalificatie."

   

  In september wonnen de Duivels nog een vriendschappelijke match in Schotland met 0-4. "Het wordt nu zwaarder. Schotland is een fysieke ploeg, een Engelse ploeg. Er is ook een nieuwe coach. De spelers zullen gretig zijn. Teams die niet in de top 20 van de wereld staan, kloppen ook wel eens toplanden. We moeten dus klaar zijn. Maar als wij ons spel spelen van de afgelopen interlands, dan winnen we gewoon."

   

  Waar ligt de uitdaging nog voor deze Duivels in deze EK-kwalificatie? "Onze eerste job is altijd om de drie punten te pakken. Dat lukt telkens vrij makkelijk. Daardoor kunnen we in die matchen ook dingen leren en uitproberen. Zo worden we sterker met het oog op grotere matchen. Andere jongens krijgen ook eens een kans en we leren ons ook beter te concentreren."

  "Ik hoor alleen positieve verhalen van Dembélé"

  Zien we Mousa Dembélé nog terug bij de Rode Duivels? "Ik hoop van wel, als speler en als mens zou dat leuk zijn, maar dat is geen vraag voor mij. Ik spreek nog regelmatig met hem. Hij is blij in China. Ik hoor alleen positieve verhalen."