• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Herck verklaart hegemonie Nadal: "Gravel in Parijs ligt hem en fysiek en mentaal zó sterk"

  Rafael Nadal

  Rafael Nadal heeft nu 2x zoveel eindzeges op Roland Garros als de nummer 2 op de lijst (Björn Borg).

  Er was dit jaar weer geen kruid gewassen tegen Rafael Nadal op Roland Garros. Johan Van Herck, kapitein van de Belgische Daviscup- en Fed Cup-ploeg, is niet verbaasd.

  Nooit heeft iemand in het tennis een toernooi zó gedomineerd als Rafael Nadal. Waarom is hij nagenoeg onklopbaar in Parijs? "Hij is om te beginnen al de allerbeste op gravel", zegt Johan Van Herck. "Daar komt nog bij dat het gravel in Parijs iets sneller is en de bal er iets hoger opspringt."

   

  "Maar wat het meeste in zijn voordeel speelt, is dat er naar 3 gewonnen sets wordt getennist. Fysiek en mentaal is hij zó ongelooflijk sterk. Hij kan een hele wedstrijd zo'n enorm hoge intensiteit in zijn spel leggen. Thiem had die eerste set al bijna moeten winnen om kans te maken."

   

  "Zijn mentale sterkte zag je goed nadat hij de 2e set had verloren. Toen kwam zijn ongeziene klasse naar boven. Hij heeft ook veel tactische flexibiliteit. Zo probeerde hij in het begin de rally's lang te houden, zodat Thiem zich zou vermoeien."

   

  "Het is die combinatie van mentale weerbaarheid, tactische flexibiliteit en de voor hem gunstige omstandigheden in Parijs die van hem de beste maken op Roland Garros."

  De Grote Drie heeft zich ongelooflijk aangepast aan het nieuwe tennis

  Johan Van Herck

  "Kans bestaat dat hij grandslamrecord van Federer verbetert"

  Opvallend is dat met Nadal, Federer en Djokovic de Grote Drie toch weer in de halve finales stonden. "Zij blijven de maatstaf voor het hedendaagse toptennis. Er komen wel wat jongeren aan, maar die 3 hebben zich ongelooflijk aangepast aan het nieuwe tennis. Zo is Nadal de voorbije jaren iets agressiever gaan spelen. Bovendien slagen zij er ook beter in te pieken naar de grote momenten."

   

  Met zijn 18e grandslamtitel is Nadal wel sterk genaderd op het onklopbaar gewaande record van 20 van Federer. "De kans bestaat dat hij dat record zal breken. Hij is nog "maar" 33. Hij kan nog zeker 2 keer Roland Garros winnen, terwijl Federer het vermoedelijk enkel van Wimbledon moet hebben. De US Open en Australian Open zijn wellicht te hoog gegrepen voor hem, met Djokovic en Nadal."

  Johan Van Herck in Sportweekend