• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Spanje en Portugal dromen van gezamenlijk WK in 2030

  Spanje en Portugal willen samen een bid lanceren voor de organisatie van het WK voetbal in 2030. "We zijn een grondige analyse gestart om te kijken of we de competitie kunnen ontvangen." 

  Het zal in 2030 precies honderd jaar geleden zijn dat het allereerste WK werd gespeeld. Uruguay veroverde toen voor eigen publiek de wereldtitel. Het Zuid-Amerikaanse land wil samen met Argentinië, Paraguay en Chili een gooi doen naar het WK 2030. Maar de concurrentie zal stevig zijn want ook Spanje en Portugal willen het toernooi samen organiseren.

   

  "Na meerdere vergaderingen de voorbije weken, zijn we een grondige analyse opgestart om na te gaan of we de competitie kunnen ontvangen", luidt het in een gezamenlijk communiqué. "De regeringen van beide landen zijn op een adequate manier geïnformeerd over het proces." In november had het Spaanse regeringshoofd Pedro Sanchez nog gezegd dat Spanje en Portugal samen met Marokko een kandidatuur zouden moeten voorstellen, maar het Noord-Afrikaanse land valt dus af als partner.

   

  Ook Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Servië overwegen een gezamenlijke kandidatuur, net als het Verenigd Koninkrijk en Ierland. China wordt eveneens in de race verwacht. In 2022 wijst de FIFA het WK toe.