• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Indrukwekkende Vettel graait polepositie weg van Hamilton in Montréal

  Sebastian Vettel troefde Hamilton pas in het slot van Q3 af.

  Geen 86ste polepositie voor Lewis Hamilton (Mercedes) in Montréal, maar wel de eerste voor Sebastian Vettel in 17 Grand Prixs. De Ferrari-rijder perste in de laatste ronde een straffe tijd uit zijn bolide en start morgen op de eerste startrij naast Hamilton. Charles Leclerc graaide de derde plek weg.

  In de eerste kwalificatiesessie viel weinig te beleven, maar toen al was duidelijk dat Mercedes en Ferrari elkaar het vuur aan de schenen zouden leggen. Vettel klokte de snelste tijd af in Q1, een fractie sneller dan ploegmaat Leclerc. Bottas en Hamilton moesten vrede nemen met plekken 3 en 4.

   

  In Q2 probeerde Max Verstappen zich met mediumbanden te plaatsen voor de laatste kwalificatiesessie, zodat hij ook tijdens de race op dat setje banden zou mogen starten. De Nederlander bleef echter op de elfde tijd steken en moest dus een nieuwe poging wagen op de zachte banden.

   

  Maar ondertussen had Kevin Magnussen zijn bolide al in de muur geboord. Een rode vlag verpestte zo het plannetje van Verstappen. "Wat kan je daar nu aan doen", klonk het bij een teleurgestelde Verstappen.

  Vettel verrast Hamilton in slot van Q3

  Charles Leclerc was de enige F1-rijder die dit seizoen al een pole had kunnen afsnoepen van het dominante Mercedes, Vettel wou een tweede poging wagen. De Duitser pakte in Q3 meteen uit met 1'10"6, zijn snelste tijd van het weekend.

   

  Het volstond echter niet om Lewis Hamilton te kloppen. De Britse WK-leider dook nog twee honderdsten van een seconde onder de tijd van Vettel en leek zijn 86ste polepositie uit zijn carrière te scoren.

   

  Ook Valtteri Bottas leek zijn ploegmaat niet meer te kunnen bedreigen. De Fin, die al drie keer op de eerste plek mocht starten dit seizoen, maakte een slipper en moest vrede nemen met de zesde plek.

   

  Net toen Hamilton zich zegezeker achtte, pakte Vettel echter uit met een verbluffende ronde. Met 1'10"240 start hij morgen vanaf de beste startpositie, zijn eerste pole in 17 Grand Prixs. 

  Startorde GP van Canada:

  Rij 1 1. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari)
    2. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes)
  Rij 2 3. Charles Leclerc (Mon-Ferrari)
    4. Daniel Ricciardo (Aus-Renault
  Rij 3 5. Pierre Gasly (Fra-Red Bull)
    6. Valtteri Bottas (Fin-Mercedes)
  Rij 4 7. Nico Hülkenberg (Dui-Renault)
    8. Lando Norris (GBr-McLaren)
  Rij 5 9. Kevin Magnussen (Den-Haas)
    10 Max Verstappen (Ned-Red Bull)
  Rij 6 11. Daniil Kvijat (Rus-Toro Ross)
    12. Carlos Sainz Jr. (Spa-McLaren)
  Rij 7 13. Antonio Giovinazzi (Ita-Alfa Romeo)
    14. Alexander Albon (Tha-Toro Rosso)
  Rij 8 15. Romain Grosjean (Fra-Haas)
    16. Sergio Perez (Mex-Racing Point)
  Rij 9 17. Kimi Räikkönen (Fin-Alfa Romeo)
    18. Lance Stroll (Can-Racing Point)
  Rij 10 19. George Russell (GBr-Williams)
    20. Robert Kubica (Pol-Williams)