• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dirk Gerlo: "Wat een verdere ontbolstering van Dominic Thiem"

  Dominic Thiem

  Dominic Thiem treft Rafael Nadal in de finale.

  Dominic Thiem is zondag de tegenstander van de onvermijdelijke Rafael Nadal in de finale van Roland Garros. Sporza-tennisjournalist Dirk Gerlo blaast de loftrompet over de Oostenrijker. "In de schaduw van Nadal heeft Thiem een fenomenale reeks neergezet op Roland Garros", klinkt het.

  Match van de dag, man van de dag: Dominic Thiem

  De grote finale straks, Rafael Nadal tegen Dominic Thiem. Neen, Nadal niet tegen Novak Djokovic. Ik was een beetje verbaasd over de druk die Djokovic zichzelf oplegde tegen Thiem. Klagen over het weer, de regen, de wind, de scheidsrechter, een bal net binnen of net buiten.

   

  Was het de Novak Slam die er mogelijk aan zat te komen? Djokovic straalde maar bij momenten zijn zelfzekere ik uit. Als hij het momentum dan had, dan kon hij het niet vasthouden. En dat voor een nummer 1 in de wereld die al 15 grandslams gewonnen heeft. Hersenspinsels zijn en blijven een raar beestje, ook voor een ervaren rot als Novak Djokovic. 

  Novak Djokovic

  Novak Djokovic

  Maar wat een verdere ontbolstering van Dominic Thiem. Vooral in die 5e set, een 5-3-voorsprong niet meteen kunnen verzilveren. Maar dan, meteen wissen, onwrikbare mentale sterkte tonen en Djokovic op de eigen opslag met impressionant tennis toch uitschakelen. Dat verdient applaus.

   

  25 jaar is hij nog altijd maar, maar wat een fenomenale reeks heeft Thiem ondertussen al neergezet op Roland Garros, in de schaduw van Rafael Nadal. Halve finale in 2016 en 2017. Finale in 2018 en 2019. Vooraf zei Thiem dat Roland Garros winnen loodzwaar zou zijn. Hij zou voorbij Djokovic en Nadal moeten, de nummers 1 en 2 van de wereld. Eén monument heeft hij al geveld, nu nog een tweede.

   

  Dominic Thiem heeft het jongste jaar, meer dan de rising stars Alexander Zverev of Stefanos Tsitsipas de plaats van Andy Murray ingenomen in het spoor van de grote 3. Toch blijft hij ondanks zijn titel in Indian Wells, waar hij Federer klopte, en Barcelona (waar hij Nadal en Medvedev versloeg) voor het grote publiek een relatief onbekende. Daarom toch deze korte résumé.

  Dominic Thiem

  Dominic Thiem

  Thiem begon op zijn 6e te tennissen. Zijn ouders waren tenniscoaches. Thiem kon kiezen tussen voetbal, skiën en tennis. Tot zijn 14e combineerde hij vooral voetbal en tennis. Onder de leiding van Gunther Bresnik, die eerder ook Boris Becker begeleidde, boekte hij snel vooruitgang. Als junior was hij tweede op de wereldranglijst, met onder andere een nipt verloren finale op Roland Garros en een titel op de prestigieuze Orange Bowl.

   

  Bij de profs was 2015 het echte jaar van de doorbraak met - kan het anders - een eerste titel op het gravel in Nice, gevolgd door Umag en Gstaad, ook gemalen baksteen. Ondertussen heeft Thiem al 9 toernooien gewonnen op zijn geliefde ondergrond.

   

  Begin dit jaar nam Thiem een drastische beslissing. Hij nam afscheid van de coach die hem ruim 15 jaar begeleidde, Gunther Bresnik.  "Op een gegeven moment dringt de boodschap niet meer door", zei Thiem en dan moet je handelen.

   

  Bresnik was altijd de man van meer en meer. Meer en harder trainen, meer en meer toernooien spelen. Als beginnende prof speelde Thiem net geen 30 toernooien per seizoen. Gekkenwerk. Met zijn nieuwe coach, de Chileense olympische kampioen van Athene Nicolas Massu,  lijkt Thiem de nodige extra stappen te zetten om zijn eerste grandslam te winnen. Fysiek kan hij wedijveren met de besten, tactisch heeft hij bewezen hoe het moet met zijn overwinningen de voorbije maanden tegen Nadal, Federer en Djokovic. 

  Dominic Thiem viert zijn zege tegen Novak Djokovic.

  Dominic Thiem viert zijn zege tegen Novak Djokovic.

  De bekroning zou nu dus moeten kunnen volgen. Thiem klopte Nadal al 4 keer op gravel: in Buenos Aires, Madrid, Rome en Barcelona. Maar in Parijs ging hij al 3 keer ten onder. Ook nu weer liggen de kaarten gunstiger voor Nadal dan voor Thiem. De Oostenrijker stond de voorbije dagen een pak meer uren op de baan. De tonnen ervaring en het mentale voordeel zitten bij de Spanjaard.

   

  Geen probleem, zegt Thiem : "Dat is tennis. Ik was liever op vrijdag klaar geweest. Maar vorig jaar wou ik graag een nieuwe kans om de titel te pakken, die krijg ik nu. Ik zit vol adrenaline, dat zal ook voor de finale zo zijn, de vermoeidheid is voor later. Ik voel me fysiek prima, en druk ervaar ik niet echt. Ik weet wie aan de andere kant van het net staat."

   

  "Rafael is de grote favoriet, waarom zou ik me dan nog extra druk opleggen? Ik beschouw dit gewoon als een grote nieuwe kans. Ik heb Rafa nog niet op le court Phillipe Chatrier verslagen, maar wel al op andere gravelbanen. Ik moet gewoon de baan opstappen met de overtuiging dat ik de match kan winnen. Dat is het belangrijkste."

  Dirk Gerlo