• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Na lange flirt komen Hazard en Zidane samen, nu kijken of het ook echt klikt"

  Eden Hazard

  Eden Hazard, nu nog in het geel van de Duivels, straks in het wit van Real?

  De handtekeningen staan er nog niet, maar veel voetbalvolgers zijn het er al over eens: Eden Hazard verhuist deze zomer naar Real Madrid. "Hij zal in zijn eentje de kloof van 19 punten op Barcelona niet kunnen dichten", weet Stef Wijnants. "Maar hij kan wel de vonk zijn die de andere spelers nodig hebben."

  In maart bij de aanstelling van Zinedine Zidane als trainer van Real Madrid voorspelde Stef Wijnants de komst van Eden Hazard al. "Ze flirten al een hele tijd met elkaar. Het is al bijna 10 jaar geleden - Zidane was nog geen toptrainer - dat hij zijn liefde verklaarde voor Hazard. Dat Zidane zei dat hij hem met de ogen dicht een contract zou geven. En de kleine Hazard droeg shirts van zijn grote idool Zinedine Zidane. Nu zijn ze eindelijk samen geraakt."

   

  "Het zijn allebei technisch bijna de meest begaafde spelers van hun generaties, dus dat trekt elkaar aan, maar het moet nu wel nog klikken eens ze samenwerken. Als Zidane lange tactische sessies  gaat houden en daarmee denkt te kunnen bepalen hoe Hazard zich op het veld zal gedragen... Hazard wil voetballen, scoren en winnen, maar om nu te denken dat Hazard het verlengstuk kan worden van Zidane op het veld, dat wil ik nog wel eens zien."

   

  Wordt er van Hazard verwacht dat hij Real opnieuw naar de top brengt? "Dat zal moeten. Bij Real is goed voetbal aardig meegenomen, maar er moet vooral gewonnen worden. En dat elke week opnieuw. Er moeten prijzen in de kast komen. Maar het mag niet verwachten dat het enkel met de komst van Hazard de kloof van 19 punten op Barcelona zal kunnen dichten. Hazard zal ook op zijn eentje de Champions League niet winnen. Dat gaat echt niet gebeuren. Real heeft veel meer nodig dan enkel Hazard."

  "Courtois en Hazard kunnen een team binnen het team vormen"

  "Wat Hazard wel kan zijn, is die vonk, die impuls om de spelers die zo fantastisch slecht gepresteerd hebben afgelopen seizoen weer naar een hoger niveau te tillen. Hij zal geen 30 doelpunten maken zoals Ronaldo dat de afgelopen jaren heeft gedaan, maar hij moet wel anderen beter maken. Die druk daar kan Hazard wel mee om, al is Real Madrid nog wel een ander niveau dan Chelsea. Dat heeft Courtois de afgelopen maanden ook ondervonden."


  Is het een voordeel dat Courtois er al speelt? "Zeker. Courtois is op een heel slecht moment bij Real gekomen. Hij is niet belangrijk geweest dit seizoen. Hij stond in een schietkraam. Dan is het moeilijk om je te profileren in de kleedkamer. Maar nu komt Hazard erbij, zijn maatje. Ze kunnen een team binnen het team vormen. En als ze zouden beginnen te presteren bij Real - de grootste, de rijkste, de succesvolste club van de wereld - dan moeten we daar wel bij stilstaan. In heel de wereld zal dat weerklank hebben. Dat zou fantastisch zijn voor ons voetbal."


  Real zou 140 miljoen euro betalen voor Eden Hazard. "Dat is waanzinnig, maar Real had geen keuze meer.  Neymar en Mbappé staan misschien nog wel net boven Hazard, maar die kan je niet weghalen bij PSG. Wie heeft dan nog die status behalve Hazard? 140 miljoen is veel voor een speler die nog maar een contract van 1 jaar had. Maar het is ook jaren en jaren geleden dat Real nog eens zoveel had uitgegeven. Ik vermoed dat er nog een spaarpot was."