• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Koeman brengt Oranje naar finale : "We zijn op de goeie weg"

  " "

  Frenkie de Jong was de MVP voor de UEFA, Ronald Koeman zag dat zijn team nog beter kon.

  Nederland heeft gisteren Engeland opzijgezet na een spectaculaire match, waarbij De Ligt zijn fout bij de openingsgoal rechtzette en de Engelsen op het einde gingen blunderen. "Ik vond ons de hele match de betere ploeg", reageerde coach Ronald Koeman. Frenkie de Jong was de man van de match.

  Ajax-middenvelder Frenkie de Jong, die in de zomer overstapt naar Barcelona, weet waarom Nederland won: "Onze grootste sterkte is dat we nooit onze armen laten zakken. We vechten voor elkaar en geven nooit op. Het is niet de eerste keer dat we de score nog omdraaien."

   

  In de finale op zondag wacht Portugal: "Natuurlijk is het uitkijken voor Ronaldo. De vermoeidheid na die verlengingen kan een rol spelen als je verliest, maar niet als je wint. Wij zijn allemaal in vorm en hebben de laatste weken niet veel matchen gespeeld."

   

  Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk spreekt ook van een verdiende overwinning: "Wij speelden mooi voetbal en verdedigden goed als team. We hadden misschien meer kunnen doen voor het vijandige doel, maar de zege is het belangrijkste. We waren beter en hadden de beste kansen." (lees voort onder de tweet)

  Koeman toch kritisch: "Onze laatste bal was vaak niet goed genoeg"

  Bij de rust stond Nederland 1-0 in het krijt door een fout van De Ligt. Koeman: "Ik zei er niets over... Iedereen weet dat zulke fouten kunnen, dus ik zag de nood niet om erover te praten. Het is geweldig dat hij zijn fout rechtzette. Het toont dat iedereen fouten kan maken. We zullen er later misschien eens over praten."


  Ook De Jong kreeg een pluim van zijn trainer: "De mensen kijken altijd naar wat hij doet met een bal, hoe kalm hij is. Maar er is ook een defensieve plus: hij pakt zoveel ballen af. Hij laat het zo makkelijk lijken."

   

  Toch was Koeman niet helemaal tevreden: "Er lag heel wat ruimte tussen hun verdediging en middenveld, we hadden meer kunnen doen in het derde deel van het veld. We waren heel de match beter, hadden meer balbezit en schoten op doel, maar de laatste bal was vaak niet goed genoeg."

   

  Vorig jaar miste Nederland het WK, maar onder Koeman is er een revival aan de gang. Het eindigde voor Frankrijk en Duitsland in de groepsfase van de Nations League en zondag wacht Portugal in de finale: "Het stopt niet na vandaag", is Koeman ambitieus. "De zaken kunnen altijd beter, maar we zijn op het goeie pad. De ploeg is blij en heeft vertrouwen in de manier waarop we spelen."

   

  "We hebben hele grote talenten, een pak ervaring, 2 spelers die de Champions League wonnen en vandaag kwam daar nog extra ervaring bij. Dat maakt het allemaal makkelijker."

  " "'

  De Engelse bondscoach, Gareth Southgate.

  Southgate: "Veel geleerd van deze avond"

  Engeland had de zaken lang onder controle, maar schoot zichzelf na de rust in de voet. Harry Kane legt de vinger op de wonde: "Dit is een enorme ontgoocheling, zeker als je gaat rusten met een voorsprong. We gingen te veel naar achteren spelen en boden hen zo de gelijkmaker aan."

   

  "We scoorden daarna de mogelijke winning goal (afgekeurd door de VAR, red), maar deze matchen worden op details beslist. Dat maakt deel uit van het leerproces van dit team. In de verlengingen maakten we grote fouten bij die balverliezen, maar daar moeten we lessen uit trekken. Grote teams straffen dat af."

   

  Bondscoach Gareth Southgate zag ook wat er fout liep: "De hele match door maakten we te veel fouten in ons derde van het veld. Deels kwam dat door de druk die Nederland zette, maar deels lag de fout ook bij ons. De laatste 2 goals zijn moeilijk uit te leggen."

   

  Engeland vierde zijn laatste titel met de Wereldbeker in eigen land in 1966 en verloor een 4e opeenvolgende halve finale van een groot toernooi na die van het WK 2018, het EK 1996 en het WK 1990. "Dit komt daarom des te harder aan. Maar ik moet naar het grotere plaatje kijken."

   

  Daarbij hamert hij op goed uitvoetballen. "Als we dat niet zouden doen, zouden we hier niet staan." Southgate weet de schuld van de defensieve fouten op het eind aan vermoeidheid.

   

  "De voorbije 2 jaar zijn we enorm vooruitgegaan als team. En vanavond zijn er weer heel wat jonge spelers die weer wat meer ervaring hebben opgedaan tegen een team met veel kwaliteit."