Pro League heeft beslist: Play-off I blijft ongewijzigd, Play-off II met 16 clubs

  Aan Play-off I verandert volgend seizoen niets.

  De Pro League heeft op zijn laatste vergadering van het voetbalseizoen een aantal hervormingen van de competitieformule goedgekeurd. Aan Play-off I verandert niets, Play-off II ondergaat wel een grondige facelift. 

  Invoering Play-off III

  Aan Play-off I verandert ook volgend seizoen niets. De beste zes teams van het land spelen onderling voor de titel, mét halvering van de punten. Er werd wel gestemd voor afschaffing van die regel, maar er was geen meerderheid voor.

   

  Play-off II wordt dan weer wel helemaal omgegooid.  De nummers 7 tot en met 16 van de Jupiler Pro League zullen samen met de nummers 1 tot en met 6 van de Proximus League onderverdeeld worden in vier poules van vier. 

   

  De vier winnaars van de poules maken nadien onderling uit, via twee halve finales en een finale, wie tegen de vierde uit Play-off I mag spelen voor een Europees ticket. Ook de daler uit 1A en de kampioen uit 1B spelen dus mee, maar hun lot ligt wel vast.

   

  Er komt ook een Play-off III met de nummers 7 en 8 van 1B. Zij spelen een best-of-five tegen elkaar voor de degradatie naar Eerste Amateur. De nummer 7 krijgt daarin 3 punten voorsprong.

  Croonen: "Geen zaligmakende formule"

  Pro League-voorzitter Peter Croonen is tevreden met de hervormingen, maar beseft ook dat het niet optimaal is. "De grote sterkte van deze formule is dat het seizoen voor de kampioen in 1B niet eindigt in maart. Hetzelfde eigenlijk voor de rode lantaarn in 1A, al zit daar ook het zwakke punt: die degradeert ondanks deelname aan Play-off II sowieso naar 1B."

   

  "Het is geen zaligmakende formule", zegt Croonen nog. "Er zijn er zeker betere mogelijk, maar daarvoor vinden we niet de vereiste meerderheid."

   

  De beslissing over het competitiemodel is cruciaal voor de onderhandelingen over een nieuw tv-contract. Het huidige contract (2017-2020), verdeeld tussen Telenet en Proximus, levert de clubs jaarlijks 80 miljoen euro op. De clubs hopen vanaf het seizoen 2020-2021 op meer (zo'n 120 miljoen euro), onder andere door meer te halen uit de exploitatie van de online rechten.

  Er zijn zeker betere formules mogelijk, maar daarvoor vinden we niet de vereiste meerderheid.

  Peter Croonen (voorzitter Pro League)