• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Waarom Beerschot naar 1A mag? "Redenering van Lokeren is absurd en fictief"

  Mag Beerschot toch de promotie vieren?

  Het juridisch getouwtrek over de plaatsjes in 1A volgend seizoen is nog niet afgelopen. KV Mechelen gaat in beroep bij het BAS. Daarnaast is er ook nog de claim van Lokeren. De club vindt dat zij en niet Beerschot recht heeft op de vrijgekomen plaats in 1A. In een brief aan de Kalendercommissie weerlegt Beerschot de argumenten van Lokeren. 

  Lokeren gaat in beroep bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport tegen de beslissing om Waasland-Beveren vrij te pleiten, maar dat is niet de enige hoop van de club om in 1A te blijven. Het meent ook recht te hebben op de vrijgekomen plaats van KV Mechelen. Volgens de redenering van Lokeren beschouwt de Geschillencommissie Hoger Beroep KV Mechelen als een ploeg uit 1A. Door de matchvervalsing moet de club op de laatste plaats gezet worden en degraderen. En mag Lokeren in 1A blijven.

   

  Beerschot, dat voorlopig de plaats van KV Mechelen mag innemen, noemt die redenering stemmingmakerij en heeft dat in een brief naar de Kalendercommissie nog eens onderstreept. "Er dient nogmaals aan herinnerd te worden dat de KBVB zelf, na de uitspraak van de Geschillencommissie Hoger Beroep, hierover geen enkele twijfel liet bestaan: KFCO Beerschot Wilrijk zal aantreden in de Jupiler Pro League in plaats van YR KV Mechelen", schrijft Thomas Gillis, advocaat van de club.

   

  Hij meent in het bondsreglement ook voldoende artikels gevonden te hebben die zijn standpunt ondersteunen. "Uit artikel B1532.11 blijkt dat een voor 1 juli vrijgekomen plaats in een afdeling principieel toegekend wordt aan een bijkomende promoverende club."

  Het standpunt van Lokeren impliceert dat er zogezegd 17 clubs deelnamen in 1A in het seizoen 2018-2019. Dat is fictie en in strijd met het Bondsreglement

  Thomas Gillis, advocaat Beerschot

  Het artikel B1532.12 dat Lokeren aanhaalt, is volgens Beerschot ook niet correct geïnterpreteerd. "Bij degradatie wegens competitievervalsing wordt het aantal dalers naar verhouding verminderd in de reeks waarin de bestrafte club uitkwam, omdat de club geacht wordt het kampioenschap als laatste te hebben beëindigd", staat er.


  "Maar in geen geval kan KV Mechelen geacht worden in het seizoen 2018-2019 als laatste geëindigd te zijn in 1A", zegt Beerschot. "Die visie miskent het feit (artikel B1402) dat het voetbalseizoen begint op 1 juli en eindigt op 30 juni. In die periode was KVM een club die uitkwam in 1B. De club heeft geen minuut in 1A gespeeld in dit voetbalseizoen. Anders beweren is absurd en volstrekt fictief."


  "Het standpunt van Lokeren zou ook impliceren dat er zogezegd 17 clubs deelnamen in 1A in het seizoen 2018-2019. Dat is opnieuw fictie en in strijd met artikel P1541 dat het aantal clubs in 1A limiteert tot 16 clubs."