• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sporza Dox 1 jaar later: Waarom Nederland in 2022 wereldkampioen wordt

  " "

  De feiten het voorbije jaar bevestigen de stelling van ons populaire WK-filmpje van 2018, dat ondertussen liefst 575.000 keer bekeken is.

  Vorig jaar ontbrak Nederland voor het eerst sinds 2002 op een WK voetbal. Met Sporza Dox brachten we toen een filmpje dat de Oranje-fans een hart onder de riem moest steken: want in 2022 zou Nederland een kandidaat-wereldkampioen zijn. Daar werd toen meewarig over gedaan, maar ondertussen halen de feiten die twijfels in.

  Sinds het WK 2018 in Rusland vorige zomer is er immers heel wat water door de Maas en de Waal gevloeid. Onder bondscoach Ronald Koeman plaatste Oranje zich in een groep met rivaal Duitsland (3-0 thuis, 2-2 uit) en wereldkampioen Frankrijk (2-1 uit en 2-0 thuis) als groepswinnaar voor de Final Four van de Nations League. Vanavond speelt het in Portugal tegen Engeland voor een ticket voor de finale.

   

  De jeugd - een belangrijke factor in het Dox-filmpje - doet het ook uitstekend: voor het tweede jaar op een rij winnen onze noorderburen het EK U17. In de kwartfinale waren ze meer dan een maat te groot voor België (3-0).

   

  En wat dan gezegd van het clubvoetbal: Ajax met al zijn jonge talenten - Matthijs De Ligt (19), Frenkie de Jong (22) en Donny van de Beek (22) om er maar enkelen te noemen - wipte Real Madrid en Juventus in de Champions League en miste de finale op een haar.

   

  Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum wonnen met Liverpool de Champions League: Van Dijk wordt algemeen beschouwd als de beste verdediger ter wereld. Hij hield in de finale tegen Tottenham Kane 90 minuten uit de match en zorgde voor een zoveelste clean sheet. Wijnaldum was een held van de halve finale tegen Barcelona met 2 goals.

  Dus... nog een keer: Sporza Dox: waarom Nederland in 2022 wereldkampioen wordt

  Bovenstaande resultaten onderbouwen ons gelijk over de Sporza Dox-stelling van vorig jaar. Met plezier bieden wij nog eens het populaire filmpje aan. Volgende vragen komen aan bod:
   
  • Waarom moet Nederland het voorbeeld van Frankrijk volgen?
  • Wat is er gebeurd met de opvolgers van Sneijder en Robben?
  • Waarom staat Nederland er nu goed voor voor 2022?