• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Frank Raes: "Neymar is een gekwetst vogeltje en dat is jammer"

  Wat is er aan de hand met Neymar? Door een nieuwe blessure mist de Braziliaanse stervoetballer de Copa America en ook naast het terrein komt Neymar nu negatief in het nieuws. "Misschien is wat Neymar nu overkomt het lot van een Braziliaanse voetbalheld", zegt Frank Raes.

  "Na zijn transfer naar PSG begon het fout te lopen"

  In Barcelona liep alles op wieltjes voor Neymar, met Messi en Suarez als kompanen. Met zijn transfer naar PSG koos hij voor het geld en niet voor het voetbal. Daar is het fout beginnen te lopen.

   

  Daar kwamen al die blessures bovenop. Vorig jaar stond Neymar maar halffit aan de aftrap van de Wereldbeker in Rusland. Dat illustreerde hij op het veld met zijn rol- en valpartijen.

   

  Neymar stond toen synoniem voor komediant, al vind ik dat overdreven. Akkoord, hij rolde te veel door, maar de spelers die hem aantrappen, mag je ook niet over het hoofd zien. Want zo'n spectaculaire speler wordt vaak getackeld door gewelddadige verdedigers.

  "Schandelijk als Neymar zich echt misdragen heeft"

  Natuurlijk helpt Neymars gedrag naast het terrein niet voor zijn imago. Na de Franse bekerfinale sloeg Neymar een brutale supporter, op het moment dat hij in de lappenmand lag, ging hij wel carnaval vieren en nu komt die zaak met de vrouw er nog bij.

   

  Hoe ik daar moet over denken, weet ik niet. Ik spreek me er niet over uit. Als Neymar zich echt misdragen heeft, is dat natuurlijk schandelijk. Daar bestaat geen twijfel over.

   

  Messi en Ronaldo hebben ook al een keer het nieuws gehaald met minder fraaie zaken, maar zij lijken daar op het veld geen last van te overvinden.

  "Ronaldo lijkt veel minder te lijden onder de druk"

  Neymar is een kwetsbare voetballer. Dat heeft met zijn speelstijl te maken. Neymar zoekt zijn tegenstander op om het spektakel te verzorgen. Messi daarentegen springt net op tijd weg. Hij kan een tackle veel beter ontlopen.

   

  Misschien moet Neymar meer als Ronaldo gaan leven. Die leeft veel gedisciplineerder, traint keihard en ligt daarom veel minder in de lappenmand dan Neymar. Ronaldo heeft ook veel minder te lijden onder de druk.

   

  Bij Neymar werkt die druk verlammend. Zo stond hij vorig jaar niet in de top 10 van de Gouden Bal. Jammer, want met zijn vaardigheden hoort de Braziliaan thuis in de top 3 met Ronaldo en Messi. Snelheid, acceleratie en spektakelwaarde heeft hij allemaal in huis. Daar lok je mensen mee naar het stadion.

  "Ik hoop dat Neymar er weer doorkomt"

  Nu is Neymar een gekwetst vogeltje en dat is jammer voor het voetbal. In de Copa America in eigen land had hij iets kunnen rechtzetten. Erg jammer voor hem en voor het toernooi dat hij daar niet te bewonderen zal zijn.

   

  Misschien is wat Neymar nu overkomt het lot van een Braziliaanse voetbalheld. Ronaldinho zit nu ook aan de grond. Qua technisch talent was hij misschien de grootste. Hij kon alles met een bal, meer dan Messi en Maradona.

   

  We kunnen ons niet inbeelden wat het  is om een voetbalheld te zijn in Brazilië. Daar vereren ze topsporters als heiligen. Daar zijn wij als Europeanen te nuchter voor. We gaan nooit Eden Hazard of de broers Borlée als halve goden afspiegelen. 

   

  Ik hoop van harte dat Neymar er weer doorkomt, zowel fysiek als mentaal. Hij is een fantastische voetballer om aan het werk te zien.

  Frank Raes