• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Cameron Vdb rijdt in La Course 1e profkoers: "Wordt onvergetelijke ervaring"

  Vanaf juli is Cameron Vandenbroucke (Lotto Soudal Ladies) te bewonderen in het profpeloton. "Ik besef dat ik nog niet het niveau heb om te presteren in de grote koersen. Het zullen vooral leerrijke ervaringen zijn", zegt de dochter van Frank Vandenbroucke.

  Vandenbroucke: "Een grote koers om mee te beginnen"

  Dit seizoen zag Cameron Vandenbroucke een droom in vervulling gaan. De 20-jarige renster verdedigt als belofte de kleuren van de Lotto Soudal Ladies. Binnenkort mag ze ook proeven van haar eerste grote wedstrijden.

   

  "Ik heb vernomen dat ik na het BK wielrennen mijn UCI-licentie krijg. Dat betekent dat ik vanaf dan mag meerijden in het vrouwelijke profpeloton. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws", zegt Vandenbroucke aan Sporza. 

   

  Haar eerste profkoers is trouwens niet de minste. "Normaal gezien zal ik starten in La Course (die plaatsvindt op de 2e vrijdag van de Tour). Dat is een grote koers om mee te beginnen en dat boezemt me wel wat angst in. Ik besef dat ik nog niet het niveau heb om te presteren in grote koersen. Ik moet er vooral uit leren."

   

  "In La Course krijgen we een heuvelachtig parcours voorgeschoteld in Pau. Het zal sowieso een onvergetelijke ervaring zijn om een koers te rijden in de Tour-sfeer."

  "Ik haal plezier uit het fietsen"

  De laatste weken verliepen wel niet ideaal voor Vandenbroucke door blessureleed en examens. "Door een polsbreuk lag ik 6 weken in de lappenmand", zegt de 20-jarige renster.

   

  "Sinds 2 weken rijd ik weer wedstrijden. Dat waren kermiskoersen, omdat ik nog geen UCI-licentie had. Het was moeilijk om weer in mijn ritme te komen. Maar ik train weer en haal plezier uit het fietsen."

   

  Trainen doet Vandenbroucke geregeld op de heuvels in Ploegsteert en omstreken. “De Zwarteberg, de Rodeberg en de Kemmelberg, ik rijd ze wel eens op tijdens mijn trainingen. Maar als de wind goed zit, rijd ik ook eens richting de zee."

   

  "Ik hou wel van korte hellingen. Maar de lange beklimmingen zijn niet echt aan mij besteed."

  "Nog 3 examens en ik kan me weer focussen op de koers"

  De afgelopen weken was Cameron Vandenbroucke ook te zien in de Canvas-reeks "VDB. Ik ben god niet", waarin ze op het einde een brief schreef aan haar papa.

   

  "Ik heb de genen van mijn papa, maar niet hetzelfde talent. Hij was een fenomeen op de fiets, zoals je er niet zo vaak tegenkomt", zegt Vandenbroucke. 

   

  "Maar ik heb wel aanleg voor de sport. In de atletiek heb ik in de jeugdcategorieën meerdere Belgische titels veroverd en ik mocht ook deelnemen aan het EK."

   

  Maar nu ligt de focus dus op de koers en de studies. "Dat is niet altijd even gemakkelijk", geeft Vandenbroucke toe. "Van de 13 examens moet ik er nu nog 3 doen. De laatste tijd heb ik dus niet echt veel op mijn fiets kunnen zitten. Na de examens kan ik me weer storten op het fietsen."

  Cameron Vandenbroucke maakte vandaag bekend dat ze bijna haar UCI-licentie heeft