• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Profvoetballer in België verdient gemiddeld 211.000 euro per jaar

  Adrien Trebel

  Sommige grootverdieners, zoals deze Trebel, trekken het gemiddelde jaarloon fors omhoog.

  De Pro League en het financiële adviesbureau Deloitte hebben voor de 2e keer een rapport gepubliceerd over de economische impact van het Belgische profvoetbal op de economie. Wat vooral opvalt is dat de Belgische clubs erg afhankelijk zijn van transfers én dat ze steeds meer uitgeven aan lonen.

  De cijfers handelen over het seizoen 2017/2018 en tonen aan dat de Belgische profclubs in 1 jaar tijd 615 miljoen euro in de Belgische economie pompten. Dat is een daling van 9% tegenover een jaar eerder, vooral te verklaren door de mindere inkomsten uit transfers.

   

  Die afhankelijkheid van transfers is ook de zwakte van het Belgische model. "Het Belgische model rust sterk op transfers om blijvend succes te boeken", zegt Pierre François, CEO van de Pro League. "Dit betekent dat we ons nog meer moeten focussen op spelers uit de eigen jeugdopleiding en minder op transfers van buitenlandse talenten."

   

  Het aantal jobs in het voetbal nam in die periode wel aanzienlijk toe, van 3.239 naar 3.710 jobs, ofwel een verhoging van 15%.

  Pierre François: "Te veel afhankelijk van transfers"

  211.000 euro jaarsalaris, steeds meer budget voor lonen

  De voetbalclubs geven jaarlijks niet alleen een fortuin uit aan transfers, ook de spelerslonen nemen een steeds grotere hap uit het budget. De gouden stelregel "50% van het budget is voor lonen" is al lang overboord gegooid.

   

  Het brutojaarloon van een profvoetballer is 211.000 euro, al is er een enorm verschil tussen de clubs van de G5 (Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, RC Genk en Standard) en de K11. Bij die topclubs ben je verzekerd van gemiddeld 323.000 euro per jaar, bij de kleinere clubs ligt het gemiddelde op 187.000 euro. Als je in 1B de kost verdient, zakt dat loon nog wat meer, naar 90.000 euro (bruto) gemiddeld.

   

  Toch zijn het vooral die clubs uit 1B waarvan het grootste deel van het budget naar lonen gaat. Tot meer dan 70% van het budget is bij 8 clubs gereserveerd voor lonen, terwijl het gemiddelde van alle profclubs 56% is.

  Sam Sluismans (Deloitte): "Verhouding lonen en inkomsten niet in balans"

  Belgisch model staat onder druk