Ga naar de inhoud

Wielerfans, zet jullie schrap! Deze koersen zijn straks allemaal te bekijken op Sporza

 do 6 juni 2019 13:13

Tot en met half oktober schotelt Sporza jullie bijna wekelijks een rijkgevuld bord vol wielerwedstrijden voor. Met ons overzicht hieronder ben je helemaal mee.

Hammer Series (7-9 juni)

Wie enkele Belgische kanjers aan het werk wil zien, moet vanaf morgen kijken naar de Hammer Series. Van Avermaet, Lampaert, Wellens, Stuyven, Vanmarcke, Philipsen en Evenepoel proberen in Nederlands Limburg zoveel mogelijk punten te sprokkelen voor hun team.

Jumbo-Visma haalde 2 weken geleden de oppergaai binnen in de Hammer Series in Stavanger. Kunnen Deceuninck-Quick Step en Lotto-Soudal de geelhemden het leven zuur maken in de klimkoers, sprintkoers en ploegenachtervolging op Nederlandse bodem?

Critérium du Dauphiné (9-16 juni)

De Tour-sfeer snuiven we vanaf zondag op in het Critérium du Dauphiné. Geraint Thomas wil zijn vormpeil bijvijlen in de Ronde van Zwitserland en verdedigt zijn titel dus niet in de Dauphiné.

 

Met Froome, Dumoulin, Quintana, Fuglsang, Bardet, Pinot, Porte, Adam Yates, Kruijswijk, Alaphilippe, Naesen, Gilbert en debutant Wout van Aert staan er genoeg andere grote kanonnen aan de start.

 

Renaat Schotte en José De Cauwer leiden het commentaar 8 dagen lang in goede banen. Zondag start de uitzending al om 13.35u. De dagen erna openen we de debatten telkens tussen 15u en 15.30u.

Critérium du Dauphiné
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
09/06 Aurillac - Jussac
142 km
Edvald Boasson Hagen
Edvald Boasson Hagen
2
10/06 Mauriac - Craponne-sur-Arzon
180 km
Dylan Teuns
Dylan Teuns
3
11/06 Le Puy-en-Velay - Riom
177 km
Sam Bennett
Dylan Teuns
4
12/06 Roanne - Roanne
26,1 km
Wout van Aert
Adam Yates
5
13/06 Boën-sur-Lignon - Voiron
201 km
Wout van Aert
Adam Yates
6
14/06 Saint-Vulbas - Saint-Michel-de-Maurienne
229 km
Julian Alaphilippe
Adam Yates
7
15/06 Saint-Genix-les-Villages - Pipay Les-sept-Laux
133,5 km
Wout Poels
Jakob Fuglsang
8
16/06 Cluses - Champéry
113,5 km
Dylan van Baarle
Jakob Fuglsang

Baloise Belgium Tour (12-16 juni)

Tot en met vorig jaar vond de Baloise Belgium Tour eind mei plaats. Om een sterker deelnemersveld te strikken is de wedstrijd naar juni verhuisd. 

 

Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts wil in de voetsporen treden van ploegmaat Keukeleire, die de laatste 2 edities won. Ook Tim Wellens, Fabio Jakobsen en Remco Evenepoel staan al zeker aan de start. 

 

5 dagen lang kan u genieten van de Baloise Belgium Tour, met commentaar van Christophe Vandegoor en Sven Nys.

Dwars door het Hageland (21 juni)

Kasseien, onverharde wegen en glooiende wegen. Ook in het Hageland kunnen ze daar een woordje over meespreken. 2 jaar geleden troefde Van der Poel in een sprintje Van der Hoorn en Van Aert af. Vorig jaar was de Let Neilands outstanding.

 

Doordat Dwars door het Hageland deel uitmaakt van de Bingoal Cycling Cup (de Beker van België) hoeft u op Sporza niets te missen van de laatste wedstrijduren.

Heistse Pijl (22 juni)

Daags na Dwars door het Hageland komt ook de Heistse Pijl op de buis. Geen wedstrijd van de Bingoal Cycling Cup, maar wel een 1.1-koers. De laatste jaren lieten Groenewegen en De Buyst hun explosieve kuiten zien aan de tegenstand. 

Elfstedenronde (23 juni)

Met de Elfstedenronde (1.1) zenden we een derde Belgische eendagskoers op een rij uit. Start en aankomst zijn in Brugge "die Scone". Op de West-Vlaamse wegen moeten de renners ook enkele nukkige kasseistroken temmen.

 

Van Aert klopte 2 jaar geleden Van der Poel in een groepssprint. Vorig seizoen was Blythe de snelste.

Halle-Ingooigem (26 juni)

Het voorgerechtje op het BK wielrennen, dat is Halle-Ingooigem. Doordat de wedstrijd tot de Bingoal Cycling Cup behoort, hoeft u van de finale geen trap te missen op Sporza. 

 

De voorbije jaren draaide Halle-Ingooigem bijna steevast uit op een sprintersfestival. Démare en Bouhanni stonden beiden 2 keer te blinken op het hoogste schavotje. Dit seizoen gaan we op zoek naar een opvolger voor Danny van Poppel.

BK op de weg (30 juni)

Wie mag een jaar lang paraderen met de Belgische driekleur van Yves Lampaert? Na enkele lusjes in de Vlaamse Ardennen zal de beslissing vallen in de plaatselijke rondes in Gent. Een titelstrijd die veel kanten uitkan.

VIDEO: Lampaert kroont zich tot Belgisch kampioen in Binche (2018)

Tour de France (6-28 juli)

De Tour-start in Brussel ter ere van Eddy Merckx, Froome die jaagt op zijn 5e eindzege, Dumoulin en Bernal die okselfris aan de start zullen staan nadat hun Giro-droom uit elkaar gespat was, Sagan die revanche wil nemen na een tegenvallend voorjaar, Michel en José die 3 weken lang het beste van zichzelf geven.
 
Redenen in overvloed om de Tour deze zomer met een vergrootglas te volgen.

La Course by le Tour de France (19 juli)

Vorig jaar snelde Annemiek van Vleuten vanaf een schijnbaar verloren positie Anna van der Breggen voorbij in de slotmeters. Op het heuvelachtige parcours rond Pau mogen de vrouwen in juli de strijd aanbinden met elkaar, op de 2e vrijdag van de Tour.

Herbekijk de ontknoping van La Course 2018

Clasica San Sebastian (3 augustus)

De Clasica San Sebastian is het hoogtepunt van het jaar voor de wielergekke Basken. 

 

Voor de laatste Belgische zege moeten we al teruggaan tot 2011, toen Gilbert in zijn knaljaar met zo'n typisch Baskische baret op zijn hoofd mocht pronken. 4 jaar geleden kwam Van Avermaet ten val door een motard, waardoor hij zijn winstkansen in rook zag opgaan.

EK wielrennen (7-11 augustus)

Voor het EK wielrennen hoeven we dit jaar maar de grens over te steken, naar Alkmaar. Victor Campenaerts verdedigt zijn tijdrittitel op de Nederlandse wegen, Matteo Trentin zijn titel op de weg. 

BinckBank Tour (12-18 augustus)

Wie heimwee heeft naar het voorjaar, moet sowieso in zijn zetel gaan zitten voor de BinckBank Tour. Met een miniversie van de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik mogen de klassieke types knokken voor eindwinst in de Belgisch-Nederlandse rittenkoers.

Vuelta (24 augustus-15 september)

Voor spektakel op steile bergpaadjes moet je de laatste jaren in Spanje zijn. Met 8 aankomsten bergop zullen de renners in de Vuelta niet veel tijd hebben voor een siësta. 

Schaals Sels (25 augustus)

Ook de Schaal Sels maakt eveneens deel uit van de Bingoal Cup. In en rond Merksem gaan we op 25 augustus op zoek naar een opvolger voor Timothy Dupont.

Brussels Cycling Classic (7 september)

De voormalige Parijs-Brussel is een sprintersfestival bij uitstek. Greipel, Groenewegen, Boonen, Démare en Ackermann balden hun vuist in de voorbije 5 edities. Welke bliksemsnelle benen schieten dit jaar naar de zegebloemen in de Houba de Stooperlaan?

Grand Prix de Wallonie (18 september)

Op de iconische Citadel van Namen krijgen we altijd een schouwspel voorgeschoteld om van te smullen. Voor veel Belgische WK-gangers dient de Grand Prix de Wallonie als het ultieme proefexamen voor de strijd om de regenboogtrui.

Kampioenschap van Vlaanderen (20 september)

Wie Koolskamp zegt, zegt koers. De West-Vlaamse wielergemeente herbergt een van de oudste wielerwedstrijden in Vlaanderen en staat al jaren bekend voor zijn Kampioenschap van Vlaanderen.

 

Wie gaat op 20 september met de felbegeerde leeuwentrui aan de haal? Die treedt in de sporen van sprintkanonnen Fernando Gaviria en Dylan Groenewegen.

Primus Classic (21 september)

Daags na Koolskamp lokt de Primus Classic altijd een mooi kransje naar Brakel, de geboorteplek van Peter Van Petegem. Na een rist hellingen mag er gesprint worden voor de zege in Haacht.

WK wielrennen (22-29 september)

Met zijn hobbelig parcours lijkt het WK in Yorkshire spek voor de bek van de klassieke types. Gesneden brood dus voor de Belgische voorjaarsrenners.

 

De guitige Peter Sagan kan met een 4e regenboogtrui alleen recordhouder worden. Of zorgt Alejandro Valverde voor een stuntje door op zijn 39e zichzelf op te volgen? Dan steekt hij Joop Zoetemelk voorbij als oudste wereldkampioen uit de wielergeschiedenis.

VIDEO: Valverde verovert op zijn 38e de regenboogtrui

Hammer Series Hongkong (12-13 oktober)

Voor de laatste van 3 Hammer Series trekken we naar Hongkong. Na een sprintkoers en een ploegenachtervolging weten we welk team zich tot Hammer-koning van 2019 kroont.

Parijs-Tours (13 oktober)

De grindstroken in de vernieuwde Parijs-Tours ontketenden vorig jaar een lawine aan kritiek. Om de haverklap reed een renner lek, maar dat kon winnaar Søren Kragh Andersen worst wezen.

 

Organisator Gouvenou beloofde om het aantal grindstroken bij te stellen, maar wil het nieuwe "punchy" karakter van de koers behouden.

Memorial Rik Van Steenbergen (13 oktober)

Het wielerseizoen sluiten we af met een eerbetoon aan een van de beste Belgische eendagsrenners uit de geschiedenis. De Memorial Rik Van Steenbergen is het sluitstuk van de Bingoal Cycling Cup, de Beker van België in het wielrennen.

+ WK en Wereldbeker mountainbiken

Ook de mountainbike-liefhebbers mogen zich in de handen wrijven deze zomer. Steelt Mathieu van der Poel de show in de Wereldbeker en (eventueel) het WK? We schenken eind juli ook aandacht aan het WK BMX in Zolder. 

 

In de herfst trappen we ook het veldritseizoen op gang. Daarover volgen later meer details.

Livestream MTB op Sporza

  • Wereldbeker mountainbiken crosscountry en downhill
  • WK BMX in Zolder (27 juli)
  • WK mountainbiken (28 augustus-1 september)

 

VIDEO: Van der Poel knalt weg van Schurter in WB Nove Mesto