• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lokeren vs. Beerschot: Lokeren claimt plek van KV Mechelen in 1A

  Vorige maand waren ze nog verenigd in hun strijd tegen KV Mechelen en Waasland-Beveren, vandaag staan Beerschot Wilrijk en Lokeren recht tegenover elkaar. Reden: Lokeren meent recht te hebben op de plaats van KV Mechelen in 1A. "Pure stemmingmakerij", zegt Beerschot Wilrijk.

  Lokeren kondigde afgelopen zondag aan dat het in beroep gaat tegen de uitspraak van het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) om Waasland-Beveren vrij te pleiten in de zaak rond matchfixing. Die uitspraak betekent dat Waasland-Beveren niet moet degraderen en Lokeren zijn enige kans op behoud in rook ziet opgaan.

   

  Of toch niet? Want Lokeren-advocaat Walter Van Steenbrugge heeft naar eigen zeggen in het bondsreglement een argument gevonden om aanspraak te maken op het plaatsje van KV Mechelen in 1A.

   

  In artikel B1532.12 van het bondsreglement staat dat "bij degradatie wegens competitievervalsing vooreerst het aantal dalers naar verhouding wordt verminderd in de reeks waarin de bestrafte club uitkwam."

   

  Volgens de lezing van Lokeren beschouwde de Geschillencommissie in zijn uitspraak KV Mechelen als een ploeg die "de promotie naar 1A had verworven". In mensentaal is de redenering van Lokeren dat KV Mechelen beschouwd moet worden als een ploeg in 1A. Door zijn matchvervalsing moet de club op de laatste plaats gezet worden en degraderen. Niet Lokeren."

  Beerschot Wilrijk: "Bond heeft duidelijk gesteld dat Beerschot stijgt"

  De redenering van Lokeren leidt tot felle reactie bij Beerschot Wilrijk, dat volgens de lezing van Lokeren in 1B moet blijven. "Beerschot wenst duidelijk te stellen dat het bondsreglement niet de minste twijfel laat omtrent het stijgen van de club naar de afdeling 1A wanneer KVM door daden van competitievervalsing degradeert."


  "De voetbalbond heeft trouwens in een officiële mededeling op haar site op 1 juni 2019 bevestigd dat Beerschot Wilrijk zal aantreden in 1A. De club distantieert zich duidelijk van elke stemmingmakerij vanwege  Lokeren",  reageert clubadvocaat Thomas Gillis als door een wesp gestoken.

   

  Beerschot Wilrijk zal de kalendercommissie donderdag aanschrijven met zijn bemerkingen, maar is naar eigen zeggen gerust op een goede afloop.