• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Federer: "Elke wedstrijd moet worden gespeeld, zelfs tegen Nadal"

  Roger Federer won 5 wedstrijden om tot bij Nadal te raken.

  Iedereen kijkt uit naar de 39e ontmoeting tussen Roger Federer en Rafael Nadal in de halve finale in Parijs op vrijdag. De Spaanse koning van Roland Garros verloor nog nooit van de magische Zwitser op het Parijse gravel.  "Het wordt moeilijk, maar alles kan", zegt Federer.

  In een interview na zijn kwartfinale tegen landgenoot Stan Wawrinka kon Federer nog lachen met zijn nakende ontmoeting met Rafael Nadal in de halve finale. "Mijn volgende tegenstander is niet zo slecht. Hij kan spijtig genoeg heel goed spelen op gravel", lachte de Zwitser.

  Federer tegen Nadal: Aflevering 39

  Nadal en Federer stonden al 38 keer tegenover elkaar. De 33-jarige Spanjaard won 23 van die wedstrijden tegenover 15 overwinningen voor de grandslamrecordhouder. Federer verloor 5 keer van Nadal op Roland Garros, waaronder 4 finales. Het wordt dus geen gemakkelijke opgave voor de 37-jarige Zwitser. Nadal is een tegenstander die bijna niet te vermijden valt op Roland Garros volgens Federer.

   

  "Vroeg of laat zal je Rafa wel tegenkomen op Roland Garros en daar moet je mentaal klaar voor zijn. Als ik de gedachte had dat ik hem kon ontlopen dan was ik niet eens komen spelen hier in Parijs. Het is net voor die wedstrijden dat ik opnieuw op gravel ben beginnen spelen. Ik ben heel blij dat ik hier tegen Rafa kan en mag spelen."

  "Rafa kan bijvoorbeeld een beetje ziek zijn"

  "Er is altijd een kans, elke wedstrijd moet worden gespeeld, zelfs tegen de koning van het gravel. Er kan veel wind zijn, Rafa kan een beetje ziek zijn of er zijn veel regenpauzes, dat zijn allemaal factoren die een invloed kunnen hebben. De tribunes zouden leeg zijn als iedereen al weet wie er gaat winnen", legt Federer uit.

   

  Federer kon Roland Garros nog maar 1 keer winnen in zijn carrière. In 2009 toen Nadal niet in de finale stond, maar wel de Zweed Robin Söderling, die de Spanjaard in de vierde ronde wist uit te schakelen. 


  Federer won de laatste 4 ontmoetingen met Nadal telkens op hardcourt. Een indrukwekkende statistiek van Nadal op het Parijse gravel: de Spanjaard speelde 93 wedstrijden op Roland Garros en verloor er daar maar 2 van.

  Herbekijk hier de persconferentie:

  Federer is met 20 grandslamtoernooien de absolute recordhouder

  Toernooi Toernooiwinst Federer Toernooiwinst Nadal
  Roland Garros 1x (4x verloren van Nadal in finale) 11x 
  Australian Open 6x (1x verloren van Nadal in finale) 1x
  US Open 5x 3x
  Wimbledon 8x 2x
  Totaal 20 17