• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Langstzittende UEFA-voorzitter en vader van Champions League is overleden

  Lennart Johansson

  Lennart Johansson leidde de UEFA toen het EK in 2000 in België en Nederland plaatsvond.

  Lennart Johansson, gewezen voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, is op 89-jarige leeftijd overleden. De Zweed stond mee aan het roer van de Champions League en leidde de UEFA meer dan 16 jaar.

  "Het Zweedse voetbal is in rouw. Lennart Johansson is dood. Hij is in de nacht van 4 juni ingeslapen na een korte ziekte", meldt de Zweedse voetbalfederatie.

   

  "Onze grootste voetballeider aller tijden", vult voorzitter Karl-Erik Nilsson aan. "Geen enkele Zweed heeft zoveel invloed gehad op het internationale voetbal."

   

  De UEFA laat in een reactie weten "enorm bedroefd" te zijn door het overlijden van Johansson. "Onze gedachten en ons medeleven zijn bij de familie en vrienden van Lennart en bij de hele voetbalfamilie. Dit is een enorm verlies voor de sport."

  "Vader van de Champions League"

  Lennart Johansson leidde de UEFA bijna 17 jaar: van april 1990 tot in januari 2007. Daarmee is hij de langst zittende voorzitter van de Europese voetbalbond. De Zweed werd opgevolgd door de Fransman Michel Platini, die hem tot erevoorzitter van de Europese voetbalbond benoemde.

   

  Onder het voorzitterschap van Johansson werd in 1992 de succesvolle Champions League in het leven geroepen. Bij de UEFA werd hij dan ook de "vader van de Champions League" genoemd. In eigen land voetballen ze sinds 2001 voor de Lennart Johanssons Pokal. Die gaat elk jaar naar de Zweedse kampioen.

   

  In 1998 was Johansson ook kandidaat om de wereldvoetbalbond FIFA te leiden, maar hij verloor de verkiezingen van Sepp Blatter.  Johansson was een luis in de pels van de Zwitser. Hij beschuldigde hem van mismanagement en trok bij latere verkiezingen partij voor tegenkandidaten. De twee zouden nadien geen woord meer met mekaar wisselen.

  Minuut stilte voor Lennart Johansson

  Als eerbetoon zal deze week voor alle UEFA-matchen, waaronder de finalewedstrijden in de Nations League, een minuut stilte worden gehouden voor Lennart Johansson. Ook op het FIFA-congres in Parijs staan ze stil bij het overlijden van de voormalige topman.

  De leden van de wereldvoetbalbond FIFA staan allemaal recht.

  FIFA-voorzitter Gianni Infantino (r) is in zijn gedachten bij Lennart Johansson.