• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Drievoudig wereldkampioen Magnussen stopt met zwemmen

  Magnussen zwom 15 medailles bij elkaar op internationale kampioenschappen.

  Magnussen zwom 15 medailles bij elkaar op internationale kampioenschappen.

  De Australiër James Magnussen (28) heeft afscheid genomen van de zwemsport. Magnussen verzamelde gedurende zijn 10-jarige loopbaan 15 medailles op internationale kampioenschappen. 

  De 28-jarige Magnussen onderging in 2015 een operatie aan zijn schouder en die blessure bleef hem de laatste jaren achtervolgen. "Ik heb de tijd genomen om de juiste beslissing te nemen. Op mijn 28e zou ik nog kunnen deelnemen aan de volgende Olympische Spelen. Maar gezien de hoge verwachtingen die ik daarbij zou koesteren, is dit het goede moment om afscheid te nemen", vertelt Magnussen.

   

  De Australiër bemachtigde in 2011 in Shanghai en 2013 in Barcelona 2 wereldtitels op de 100 meter vrije slag. In Shanghai deed hij er met de aflossingsploeg nog een gouden medaille bij. Tijdens de Spelen van Londen zwom hij 1 honderdste van een seconde trager dan de Amerikaan Nathan Adrian, waardoor hij op een 2e plaats strandde. 

   

  Voorzitter van de Australische zwembond John Bertrand heeft nog enkele mooie woorden over voor Magnussen: "Hij won meerdere wereldtitels en olympisch zilver en mag heel fier zijn op wat hij heeft gerealiseerd. Slechts weinigen hebben zo'n hoge toppen gescheerd in de topsport."

  Ik zou nog aan de Olympische Spelen kunnen deelnemen, maar mijn hoge verwachtingen zou ik niet meer kunnen inlossen.

  James Magnussen