• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Drie Belgische topgolfers strijden voor twee plaatsen voor Tokio 2020

  Weelde in het Belgische golf. Met Thomas Pieters, Thomas Detry en Nicolas Colsaerts hebben we drie toppers die strijden om twee tickets voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Sporza zocht hen op, op het "Golf to Tokyo" event van het Belgisch Olympisch Comité en peilde naar hun ambities.

  Thomas Pieters: "Beter doen na vierde plaats in Rio"

  Thomas Pieters is momenteel de hoogst gerangschikte Belg. Op de vorige Spelen in 2016 in Rio greep hij met een vierde plaats net naast de medailles. "Nu je het zegt ga ik er vannacht weer van wakker liggen", lacht Pieters. "Er zo dicht bij zijn en het dan niet halen, dat deed wel pijn. Uiteraard wil je altijd winnen. Maar na deze prestatie in Rio hoop ik beter te doen in Tokio.”

   

  Door het systeem van de uitgezuiverde lijst (elk land mag maar een beperkt aantal toppers sturen) maakt Pieters in principe meer kans op een medaille. “Ik denk dat je wel gelijk hebt” (gniffel). In principe is het een gemakkelijker deelnemersveld voor mij dan in pakweg een major, wat de moeilijkste toernooien zijn. Maar het is nog altijd golf, heel onvoorspelbaar. Het is niet zoals atletiek, waar de snelste nog altijd bij de eersten zal eindigen."

   

  In tegenstelling tot sommige - vooral Amerikaanse - topgolfers die hun neus ophalen voor de Spelen is dit voor Pieters echt een doel: "Iedereen heeft recht op zijn mening, maar als zij er niet willen aan deelnemen: their loss. Ik heb er vorige keer zo hard van genoten met Nicolas Colsaerts en dus ik kijk er opnieuw keihard naar uit."

  Bekijk hier het volledige interview met Thomas Pieters

  Nicolas Colsaerts: "Ik heb wat werk voor de boeg"

  Ook voor Nicolas Colsaerts zijn de Olympische Spelen het nec plus ultra van de sport. "Rio was één van de meest fantastische weken uit mijn carrière. Ik keek als kind al naar de Spelen, ik ben ermee opgegroeid. En dan was golf eindelijk olympisch. Voor mij was dat het mooiste cadeau dat ik kon krijgen."

   

  "Mijn overgrootvader was ook op de Olympische Spelen. We hebben foto’s van hem op de openingsceremonie en zelfs een pin van honderd jaar oud. Als je in een stadion van 80.000 mensen mag binnenwandelen achter de Belgische vlag, dat doet wel iets."

   

  Colsaerts speelde in Rio de laatste ronde met Thomas Pieters: "Het zag er lang goed uit maar op het einde liep het mis. Om een landgenoot zo dicht te zien komen bij een medaille, dat was echt emotioneel. Ik had tranen in mijn ogen op de laatste hole."

   

  Voorlopig staat Colsaerts pas derde in de race naar Tokio maar hij slaat nog niet in paniek: "Ja, ik hink wat achterop in de rankings, dus ik heb nog wat werk voor de boeg om me te kwalificeren. Ik mis wat momentum, maar we zijn nog maar aan de helft van het seizoen. Er zijn nog heel wat toernooien. Uiteraard is plaatsing voor de spelen een doel. Maar ik moet me ook focussen op de European Tour. Maar als ik daar goed speel, dan gaat die ranking sowieso omhoog." 

  Bekijk hier het volledige interview met Nicolas Colsaerts

  Thomas Detry: "Tokio 2020 is echt een doel!"

  Ook bij Thomas Detry, de jongste van de drie, spookt Tokio 2020 al door het hoofd: "Ja, echt. Ik was net prof geworden in 2016 en kon dus nog niet meedoen in Rio. Maar ik zag daar Thomas en Nicolas spelen. Het moet echt een ongelooflijke ervaring zijn."

   

  Dat het nog een harde strijd zal worden, schrikt hem niet af: "Thomas is voorlopig eerste, ik tweede en Nico derde. Er zijn nog veel wedstrijden, dus ik moet goed blijven spelen en dan zien we wel aan het einde van de rit."

   

  Vorig jaar toonde Detry al flitsen van zijn klasse en iedereen voorspelde hem toernooiwinst in de nabije toekomst maar dit jaar blijft het wachten op een uitschieter. "Ik ben redelijk goed bezig, want ik heb dit jaar nog geen enkele keer de cut gemist. Maar ik voel geen druk. 'Stay patient', blijf geduldig, dat is het belangrijkste. Mijn spel is goed, ik heb al wat kansen gehad om te winnen. Het komt nog!"

  Bekijk hier het volledige interview met Thomas Detry