Imke Courtois over gelijke verloning in Nederland: "Symbolische daad"

  Imke Courtois in De afspraak op Canvas

  Imke Courtois in De afspraak op Canvas

  Imke Courtois kwam aan de tafel van "De Afspraak" uitleg geven over de beslissing van de Nederlandse voetbalbond om de nationale vrouwenploeg voortaan beter te gaan vergoeden. Want het verhaal is toch genuanceerder dan volledige gelijkheid met de mannen.

  Uit de berichtgeving over de beslissing van de Nederlandse voetbalbond zou afgeleid kunnen worden dat de vrouwen voortaan helemaal hetzelfde zullen verdienen als de mannen, maar dat is niet het geval.

   

  "Het gaat enkel om de commerciële vergoedingen. Dat zijn een soort van auteursrechten voor deals met de media en sponsors", legde Imke Courtois uit. "Zeggen dat ze evenveel gaan verdienen is dus wat veel gezegd. Het is vooral een symbolische daad en een positieve boodschap, al gaat het wel over een stijging van 750 naar 4.000 euro."

   

  "Die positieve boodschap is: vrouwen investeren ook veel tijd in hun sport. Anderzijds mogen we niet uit het oog verliezen dat het voor Nederland commercieel interessant is met deze  boodschap te komen. Sinds het EK is het aantal meisjes dat voetbalt gestegen, bedrijven sponsoren meer en Nike en Adidas sluiten contracten af met speelsters."

  "Belangrijk statement van Ada Hegerberg"

  Voor vele speelsters gaan de huidige initiatieven niet ver genoeg. Het verschil blijft bijzonder groot. Een simpel voorbeeld van Imke Courtois toont dat perfect aan. "Ik heb lang enkel een kilometervergoeding gekregen als ik voor de nationale ploeg speelde."

   

  "Naar aanleiding van het EK 2017 heeft een speelstersdelegatie van de Red Flames een dagvergoeding afgedwongen. Die lag een heel stuk onder de 1.000 euro. Per gewonnen match kregen we 200 euro. De derde plaats van Eden Hazard en co op het WK leverde de Rode Duivels een premie van 330.000 euro op."

   

  Speelsters als Gouden Bal-winnares Ada Hegerberg eisen meer actie. Hegerberg weigert sinds het EK 2017 voor de nationale ploeg van Noorwegen te spelen. "Het is belangrijk dat een figuur als zij een statement maakt, maar ik begrijp ook dat voetbal business is, die rond beeldrechten draait en dat er daarom verschillen blijven."

   

  "Ik vind sowieso dat je geen geld moet verdienen aan voetballen voor je land. Voor mij kan dat geld beter geïnvesteerd worden op clubniveau. Zo kan je zorgen dat kleine meisjes en hun ouders het zien zitten om te kiezen voor professioneel voetbal."

  Ik vind sowieso dat je geen geld moet verdienen aan voetballen voor je land. Voor mij kan dat geld beter geïnvesteerd worden op clubniveau

  Bekijk het gesprek met Imke Courtois in De afspraak