• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Yellow Tigers spelen 3 dagen topvolley voor eigen volk: "Winnen wordt moeilijk"

  " "

  België (FIVB-19) bekampt Rusland (FIVB-5), Polen (FIVB-26) en Servië (FIVB-1) in Kortrijk.

  De Belgische volleybalvrouwen proberen momenteel in de Nations League het behoud te verzekeren. Deze week spelen ze 3 thuisduels in Kortrijk tegen Rusland, Polen en wereldkampioen Servië. "Een winstmatch zal heel moeilijk zijn", schat assistent-coach Kris Vansnick de kansen in. 

  België is 1 van de 4 challengers in de prestigieuze landencompetitie met 16 landen. Het moet proberen om Polen, Bulgarije of de Dominicaanse Republiek achter zich te houden.

   

  Na 2 etappes - in Bulgarije en China - staan de Tigers er goed voor: ze zijn 9e met 3 zeges en 3 nederlagen en 8 punten, waarmee ze beter doen dan de Dominicaanse (6 ptn) en Bulgarije (1 pt).

   

  De derde etappe is in Kortrijk in De Lange Munte. Als nummer 19 van de wereld zijn Servië (FIVB-1) en Rusland (FIVB-5) loodzware opdrachten en Polen (FIVB-26) is ook veel beter dan de ranking doet vermoeden. Vansnick zit met gemengde gevoelens: "Voor de eerste keer dat we voor eigen publiek spelen in de Nations League, werden we zeker niet gediend met onze tegenstanders."

   

  "Natuurlijk betekent dit een verdere stap voor onze speelsters om zich te meten op het internationale niveau, maar een zege zou natuurlijk welkom zijn in onze behoudsstrijd."

  "Gaan er alles aan doen om fans niet te ontgoochelen"

  Vansnick, de rechterhand van bondscoach Gert Vande Broek gaat dieper in op de tegenstand. "Rusland komt met 5 nieuwe speelsters ten opzichte van de ploeg die de eerste 2 manches van deze competitie afhaspelde. Zij komen nu naar Kortrijk met de ruggengraat van de ploeg die vorig jaar het WK speelde. Enkele oudere speelsters zoals Gontsjarova en Kontjseleva haakten weliswaar af, maar de nieuwkomers mogen er best wezen."

   

  "Polen komt met de ploeg die de voorbije weken prachtige resultaten neerzette en die als voorbereiding op de Nations League het internationaal sterk bezette toernooi van Montreux won. Ze spelen momenteel op een wolk en hebben met hoofdaanvalster Smarzek van Bergamo iemand die bijna in elke match 30 punten scoort."

   

  "Bij Servië ontbreken enkele basisspeelsters die vorig jaar mee het WK wonnen (Boskovic, Razic, Mihajlovic, red), en ze laten momenteel een aantal jongere speelsters proeven van het internationale niveau."

   

  "Maar die deden het hoegenaamd niet slecht met overwinningen tegen de Dominicaanse Republiek, Zuid-Korea en Nederland. De kans op een winstmatch in Kortrijk zal dus heel moeilijk worden, maar natuurlijk gaan we er alles aan doen om onze eigen supporters niet te ontgoochelen."

   

  Bij de Yellow Tigers komt Elise Van Sas als spelverdeelster in de plaats van Jutta Van de Vyver en speelt Britt Rampelberg in de plaats van Nathalie Lemmens. Vanavond treft België Rusland, morgen wacht Polen en overmorgen Servië. De matchen beginnen telkens om 20u15.