• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Cameron Vandenbroucke: "Lieve papa, ik had zo graag met jou getraind"

  Frank Vandenbroucke

  Wijlen Frank Vandenbroucke en zijn oogappel Cameron.

  In de laatste aflevering van de Canvas-reeks "VDB. Ik ben god niet" leest Cameron Vandenbroucke (20) haar papa een brief voor. "Ik ben heel trots dat ik je dochter ben. Elke dag word ik nog over jou aangesproken", vertelt ze.

  Kijk hieronder naar 3 fragmenten en een extra video uit aflevering 7.

  De brief van Cameron Vandenbroucke

  Lieve papa,


  Ik herinner me nog dat je naar m'n loopwedstrijden kwam kijken. Voor een wedstrijd keek ik altijd naar video's van jou. Je eerste overwinning bij Lotto, de manier waarop je in Luik of in Avila won.

   

  Dat gaf me moed en zelfvertrouwen. Als jij daartoe in staat was, moest ik dat ook kunnen. 

   

  Helaas kan ik niet meer aan atletiek doen. Net zoals jij ben ik aangereden en heb ik een longembolie gehad. De geschiedenis herhaalt zich.

   

  Ik studeer communicatie, omdat ik net als jij heel sociaal ben. Later wil ik persverantwoordelijke worden bij een wielerploeg. Ik heb stage gelopen bij Quick-Step, de ploeg die je tweede familie was, bij Patrick Lefevere en dokter Yvan Van Mol.

   

  Oma en opa hebben goed voor me gezorgd. Ze zijn er nog altijd voor me en ik breng zo veel mogelijk tijd met hen door. 

   

  En papa, ik heb echt goed nieuws. Ik zet nu mijn eerste stappen in het peloton. Ik heb getekend bij de Lotto, de ploeg waar jij ook begonnen bent. Ik ben zo blij dat ik in je voetsporen treed.

   

  Ik had zo graag samen met jou getraind. Dat had jij zeker ook leuk gevonden.

   

  Ik ben alvast heel trots dat ik je dochter ben. Elke dag word ik over jou aangesproken. "Kijk, de dochter van Frank Vandenbroucke", hoor ik dan. 

   

  Ik beschik zeker niet over het talent dat jij had, dat is zeker, maar ik heb wel je genen geërfd. Dat kan ik niet ontkennen.

   

  We zien wel, ik blijf tot slot een Vandenbroucke.

   

  Cameron

  Cameron Vandenbroucke treedt bij de Lotto-ploeg in de voetsporen van haar vader.

  Frank Vandenbroucke straalt als zijn meisje loopt

  Frank Vandenbroucke was apetrots op zijn Cameron. Net als hij begon ze haar sportcarrière met atletiek. "Toen ik klein was, had ik ook altijd zenuwen voor loopkoersen", glimt Vandenbroucke. "Ik kon ook niet ontbijten. Zij is net hetzelfde."

  Dood in een Senegalese hotelkamer

  In oktober 2009 overlijdt Frank Vandenbroucke in een hotelkamer in Senegal. Daar zou hij de laatste nacht doorgebracht hebben met een prostituee.

   

  Heeft ze iets in zijn drank gedaan? Slikte hij te veel pillen? Of is een bloedklonter hem fataal geworden? Dat mysterie is nooit opgelost.

  Extra fragment: De topsommelier in Frank Vandenbroucke

  Frank Vandenbroucke was een levensgenieter. "Hij kende al heel snel alle wijnen van de wereld", herinnert zijn teammanager Patrick Lefevere zich.

   

  "Frank kon 20 flessen blind proeven en hij had ze ook allemaal juist. Rank, wijnjaar, botteljaar, alles", vult ploegmaat Johan Museeuw aan.

   

  "Als hij niet had gekoerst, was hij sommelier geworden in een toprestaurant", is zijn moeder overtuigd.