• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  België zoekt 3x3-profs: "Volgend jaar EK basketbal in Antwerpen"

  Team Antwerp maakte onlangs indruk in Zagreb.

  Team Antwerp maakte onlangs indruk in Zagreb.

  Volgend jaar vindt in Antwerpen het EK 3x3-basketbal plaats. Het Belgische team, dat ook nog kans maakt op de Olympische Spelen, wil er graag een goed figuur slaan, maar spelers vinden blijkt moeilijk. Kapitein Nick Celis deed zelfs een oproep op sociale media om geïnteresseerden te lokken.

  Ex-prof Nick Celis, die het voorbije seizoen Oxaco naar de titel loodste in 2e klasse, is de bezieler van het project om 3x3 op de kaart te zetten in België. "We worden gesteund door de Vlaamse federatie. Ik heb een beperkt budget gekregen en we organiseren ook een crowdfunding om alles te kunnen betalen. Daarnaast zoeken we ook nog sponsors. Dat doe ik eigenlijk allemaal zelf, maar ik doe het graag", vertelt de 30-jarige basketballer aan Sporza.

   

  Naast de financiële beslommeringen hebben Celis en co het ook niet makkelijk om een goed team samen te stellen. "Momenteel zijn we met een groep van een tiental spelers uit Antwerpen die samen trainen. Voor de professionele toernooien moet je een lijst indienen van 6 spelers die je een heel seizoen niet kunt wijzigen. Daar moeten we dus rekening mee houden", legt Celis uit.

   

  "Tot augustus hebben we eigenlijk kandidaten genoeg, maar spelers uit 1e klasse mogen vanaf dan niet meer meespelen van hun club. Wij hebben dus spelers nodig die ook in september nog vrij kunnen krijgen. Dat maakt de oefening heel ingewikkeld. Momenteel zijn we met 4 spelers. Twee van die spelers moeten ook mee met de nationale ploeg, maar we zijn met Team Antwerp ook gekwalificeerd voor een toptoernooi in Kroatië en dus komen we eigenlijk 2 spelers tekort."

  "We leunen dicht aan bij de wereldtop"

  Ondanks de beperkte middelen doen de Belgische 3x3-spelers het best aardig. "Op een toernooi in Zagreb hebben we onlangs de nummer 8 van de wereld geklopt. In 2017 wonnen zij nog het WK. Dat heeft wel wat indruk gemaakt in het wereldje. We leunen dicht aan bij de wereldtop", weet Celis.

   

  "Het probleem is dat je ranking bepaald wordt door de top 100 van spelers van je land, maar in België zijn er geen 100 basketballers die professioneel 3x3 spelen. Andere landen hebben 100 spelers om punten te verdienen, terwijl wij altijd met een zestal spelers voor punten moeten zorgen. Dat maakt het heel moeilijk om andere landen bij te benen."

   

  "Het systeem is ook complex. Zelfs bij de federatie begrijpen maar weinig mensen hoe het in elkaar zit. Wij spelen nu kleine toernooien om op de proftoernooien te geraken, terwijl je daar gewoon voor uitgenodigd wordt als je een ranking hebt. Die kleine toernooien kosten allemaal veel geld en er valt amper iets te verdienen."

  "België is er enkele jaren te laat mee begonnen"

  Een hobbelig parcours dus en toch organiseert België volgend jaar het EK 3x3, in Antwerpen. "Nu proberen we ons te plaatsen voor het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen, maar als we realistisch zijn, wordt het moeilijk om de Spelen te halen. Maar de olympische aanloop is wel een perfecte voorbereiding op het EK in eigen stad", klinkt het.

   

  "We dromen ervan iets groots te doen in België. Met zo'n EK komt er veel aandacht voor onze sport. Het is wel jammer dat België er zo laat mee begonnen is. Nederland heeft geen betere spelers dan wij, maar zij begonnen 2 jaar eerder met de steun van de federatie en staan nu 9e op de wereldranglijst. Wij komen misschien wat te laat."

   

  De oproep van Celis om nieuwe spelers te lokken, kende wel al succes. "Veel spelers durven de stap niet te zetten, maar een aantal jongens uit 2e klasse heeft toch gereageerd. Woensdag doen we nog een training en hopelijk geraken we dan toch aan 6 spelers die een hele zomer beschikbaar zijn."

   

  "Wat als we carte blanche zouden krijgen om iemand te kiezen? Jean-Marc Mwema zou een geweldige aanwinst zijn. 3x3 is superfysiek. Je moet sterk zijn en op elke positie kunnen spelen. Met een statische center of een kleine spelverdeler kun je weinig beginnen. Je hebt eigenlijk allemaal spelers nodig van rond de 2,00m. Dat maakt het wel een speciaal profiel."