• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  80-plusser legt meer dan 31 kilometer af in een uur

  De 84-jarige Margo onderneemt zijn poging op de piste van Roubaix.

  Achille Margo heeft het werelduurrecord in zijn leeftijdscategorie aangevallen. De 84-jarige West-Vlaming legde op de overdekte piste van Roubaix 31 kilometer en 186 meter af. Een Belgisch record, maar geen wereldrecord.

  Het was niet de eerste keer dat Achille Margo in Frankrijk een poging ondernam om het werelduurrecord te verbeteren. Vorig jaar slaagde hij er al in om het record te verbeteren, maar die poging werd toen niet officeel erkend door het UCI. Om de hele procedure te bekostigen, moest er immers 4.000 euro op tafel gelegd worden. 

   

  Na heel wat papierwerk en een zoektocht naar sponsors besloot Margo het er vandaag nog eens op te wagen. Dat deed hij in het bijzijn van UCI-commissarissen, een gerechtsdeurwaarder, antidopingcontrole, ambulance en een dokter.

   

  Vooraf had hij gehoopt om de kaap van de 28 kilometer te ronden, maar de tachtiger deed er uiteindelijk nog goed 3 kilometer bij. De teller stopte bij 31 kilometer en 186 meter. Dat is goed voor het Belgische uurrecord in zijn leeftijdsklasse.

   

  Het werelduurrecord in de leeftijdscategorie 80-84 staat op naam van de Canadees Giuseppe Marinoni. Hij reed twee jaar geleden 39 kilometer en 4 meter ver voor eigen publiek in Milton.