• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Renaat Schotte: "Het is geen onvergetelijke Ronde van Italië geworden"

  Richard Carapaz eindigde verrassend met de roze trui in Verona.

  "Spettacolo!" Niemand kan het mooier zeggen dan wielercommentator Renaat Schotte, maar in de Giro 2019 rolde het amper over zijn lippen. "We zijn minder verwend geworden dan in de voorbije jaren", geeft hij toe.

  "Het is geen onvergetelijke Ronde van Italië geworden", zegt Schotte. "Daarvoor zijn er te veel forfaits geweest in de aanloop. Een sleutelbeenbreuk voor Egan Bernal (Team Ineos) net voor de Grande Partenza in Bologna en ook Alejandro Valverde (Movistar) liet verstek gaan."

   

  "En dan volgde nog het vroege uitvallen van Tom Dumoulin (Team Sunweb) na een zware val in de vierde etappe. De Nederlander is toch altijd een smaakmaker op de Italiaanse wegen. In die zin is het een kleine Giro geworden."

   

  "Nibali en Roglic hebben dan hun tanden stukgebeten op Richard Carapaz. Ze hebben zich wat vergist en de Ecuadoraan volledig verkeerd ingeschat. Ze zijn er niet meer in geslaagd om de weggegeven minuten goed te maken."

  "Geen Belgisch feest op de slotdag"

  Vorig jaar liet Tim Wellens de Belgen nog vieren in de Giro, maar dit jaar hadden onze landgenoten minder succes. Victor Campenaerts moest in de twee tijdritten vrede nemen met de tweede plek.

   

  "De Belgen konden niet feesten op de slotdag", zegt Schotte. "De verhoopte tijdritwinst voor Campenaerts is er helaas niet van gekomen. De andere Belgen zijn niet in de buurt gekomen van een ritzege."

   

  "Het was ook een Giro met veel slecht weer. Het was dus geen onvergetelijk scenario, we zijn minder verwend geworden dan in de voorbije jaren. Maar het blijft leuk om te volgen: er waren nog altijd meer wendingen dan in pakweg de gemiddelde Ronde van Frankrijk."

  "Carapaz was absolute outsider"

  Niemand had voor de start van de Giro Richard Carapaz op zijn lijstje met favorieten staan. "Hij is een absolute outsider", zegt Schotte. "Vorig jaar is hij eigenlijk een beetje per ongeluk vierde geworden in de Giro na het uitvallen van Yates en Pinot in de slotfase."

   

  "Hij werd absoluut niet bij de favorieten geklasseerd, maar is uiteindelijk heel snel favoriet geworden. Ze hebben hem onderschat in het begin van de Ronde van Italië."

   

  "Carapaz heeft bij de beloften mooie resultaten neergezet en werd dan opgepikt door Eusebio Unzué, de manager van Movistar met een neus voor talent. Hij heeft de Ecuadoraan snel naar de top geloodst."

   

  "Ik denk dat we in de toekomst zeker nog rekening moeten houden met Carapaz, maar dan vooral in de Giro en de Vuelta, want zijn tijdrit is momenteel te beperkt."