• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt over Mazzu in Genk: "Niet evident, wel interessant"

  Felice Mazzu

  Felice Mazzu staat volgend seizoen niet met een zwarte, maar met een blauwe jas te coachen.

  Peter Vandenbempt is benieuwd naar het Racing Genk onder Felice Mazzu. "Bij Charleroi stond hij voor behoudend voetbal, maar in Woluwe bewees de coach dat hij ook aanvallend kan spelen", vertelt onze voetbalcommentator. "Aan zijn Nederlands zal Mazzu nog moeten schaven, maar als zoon van een mijnwerker is hij alvast een van hen in Genk."

  "Minder evident dan Clement in Brugge"

  Felice Mazzu volgt Philippe Clement op bij landskampioen Racing Genk. "Een evidente keuze vind ik het niet. Minder evident dan de keuze van Club Brugge voor Philippe Clement, maar wel een interessante keuze. Ik ben benieuwd", reageert Peter Vandenbempt in onze Facebookstudio.

   

  "Na al die jaren bij Charleroi verdient Felice Mazzu zeker wel een kans, want een goeie trainer is hij zeker. Hij slaagt er telkens in om van 0 te beginnen. Misschien is dat net de reden waarom ze hem naar Genk halen, want de kern van de landskampioen zal er volgend seizoen anders uitzien", weet onze commentator.

   

  "Bij Charleroi heeft Mazzu wel een ander voetbal gespeeld dan ze in Genk gewend zijn. Daar is dominant en offensief voetbal de huisstijl geworden. Charleroi staat meer voor behoudend en defensief voetbal, Mazzu maakte er graag een slijtageslag van."

   

  "Ik laat me vertellen dat Mazzu ook offensief voetbal kan spelen. Dat heeft hij in de lagere klassen bewezen bij White Star Woluwe. Toen bracht Mazzu het beste voetbal in zijn reeks. En dat zegt hij ook: "Als ik over de middelen beschik om aanvallend te spelen, zal ik dat ook doen." Die kans krijgt Mazzu nu in Genk."

   

  Met de landskampioen mag Mazzu meteen de Champions League in. Vandenbempt: "Als Belgische club moet je altijd wat meeval met de loting hebben, maar als Felice Mazzu iets heeft bewezen, is dat hij weet hoe hij een ploeg moet zetten met het oog op de tegenstander. Daarvoor lijkt hij mij de geschikte trainer te zijn."

  Mazzu krijgt nu de kans en de middelen om aanvallend voetbal op de mat te brengen.

  Peter Vandenbempt

  "Nog wat schaven aan zijn Nederlands"

  "Voor het contact met de supporters zal Felice Mazzu wat aan zijn Nederlands moeten schaven", gaat Peter Vandenbempt voort. "Hij heeft lessen gevolgd, maar het Nederlands dat hij met mij heeft gepraat, zal hij moeilijk kunnen gebruiken."

   

  "In de kleedkamer hoeft dat niet noodzakelijk, voor de fans wel. Als het niet draait op het veld, zullen ze ermee komen aandraven."

   

  "Wat zeker in het voordeel van Mazzu spreekt, is dat hij een van hen is. Ook hij is een zoon van een mijnwerker. Mazzu is echt een man van het volk, hij staat tussen de mensen."

  In welke taal spreek Mazzu binnenkort de fans van Genk toe?

  Vanhaezebrouck naar Charleroi? Of de coach van Union?

  Bij Charleroi moeten ze na 6 jaar Felice Mazzu op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Peter Vandenbempt: "Ik lees in de krant dat ze in Charleroi nu aan Luka Elsner denken. Die heeft het alleszins uitstekend gedaan met Union."

   

  "Ook Hein Vanhaezebrouck zou in de belangstelling staan. Dat zou hoogst interessant zijn voor het Belgische voetbal. Of hij ook kan aarden in Charleroi is nog maar de vraag. Vanhaezebrouck zal er met minder middelen kunnen werken dan in Gent of Anderlecht."

  Ruilt de Sloveense coach Luka Elsner Union voor Charleroi?

  Kijk naar Peter Vandenbempt over Mazzu (via Facebook):