• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  KV Mechelen: "We gaan niet opdraaien voor iets dat we niet gedaan hebben"

  Bij KV Mechelen geven ze de juridische strijd nog niet op.

  KV Mechelen is niet van plan om zich zomaar neer te leggen bij het vonnis van de Geschillencommissie Hoger Beroep. "De commissie gaat gewoon niet in op onze argumenten", klinkt het. De club beslist binnen de zeven dagen of het in beroep gaat bij het BAS.

  De Geschillencommissie Hoger Beroep heeft KV Mechelen zaterdag veroordeeld tot degradatie naar 1B mét een aftrek van 12 punten, wegens poging tot matchfixing. De club is ook zijn Europees ticket kwijt en mag niet deelnemen aan de Beker van België.

   

  Joost Everaert, de advocaat van KV Mechelen, heeft de beslissing een eerste keer kunnen doornemen. "We merken dat onze vragen en argumenten niet of nauwelijks beantwoord zijn", zegt hij. 

   

  De advocaat heeft een reeks bezwaren geformuleerd. De raad van bestuur van Mechelen zal binnen de zeven dagen beslissen om in beroep te gaan bij het BAS, het Belgische Arbitragehof voor de Sport. "We zijn onschuldig en we gaan niet opdraaien voor iets dat we niet gedaan hebben", klinkt het.

  Hadden de bestuurders de touwtjes in handen?

  Vier bestuurders van KV Mechelen - Olivier Somers, Johan Timmermans, Stefaan Vanroy en Thierry Steemans - werden veroordeeld wegens competitievervalsing. De club heeft tijdens de hoorzittingen geprobeerd om aan te tonen dat de juridische en feitelijke beslissingsmacht niet bij dat viertal lag.

   

  "Voor elke grote beslissing komen de bestuurders van de verschillende aandeelhoudersklasses, met inbegrip van de supportersafvaardiging, samen", zegt Everaert. "We vroegen een onderzoek naar de werking en de betrokkenheid van de club, maar daar is niet op geantwoord."

   

  "De Geschillencommissie stelt dat de vier bestuurders "de touwtjes stevig in handen hielden" binnen KVM, maar dat strookt niet met de realiteit."

   

  "Bovendien bevestigen meer dan tien telefoontaps dat de leden van de raad van bestuur - die uit 11 leden bestaat - niet op de hoogte mochten zijn en er zijn bewijzen dat de leden van de raad van bestuur effectief van niets wisten."

  KV Mechelen klaagt ook dat het geen telefoontaps heeft kunnen beluisteren, "hoewel dat recht uitdrukkelijk door het Hof van Cassatie is erkend". 

  De Geschillencommissie stelt dat de vier bestuurders "de touwtjes stevig in handen hielden" binnen KVM, maar dat strookt niet met de realiteit.

  Clubadvocaat Joost Everaert

  Is degradatie wel een mogelijke straf?

  Volgens KV Mechelen negeert de Geschillencommissie Hoger Beroep ook de conclusie dat degradatie als sanctie onmogelijk is. “Het staat nochtans duidelijk zwart op wit in artikel B1711 en het is bevestigd door het Uitvoerend Comité van de KBVB, dat officieel bevoegd is om het reglement te interpreteren”, zegt de advocaat van Mechelen.

   

  “Nu worden allerlei andere artikels bij elkaar gehaald om toch maar degradatie te kunnen opleggen. Dat kan dus niet.”