• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  VIDEO: Groot volksfeest in Ecuador na Giro-winst van Carapaz

  Ecuador gaat uit zijn dak na de zege van Carapaz.

  Richard Carapaz is de eerste Ecuadoraanse wielrenner die een grote ronde wint, en dat is ook in zijn thuisland zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. De Giro-eindzege van Carapaz was er op groot scherm te zien.

  Richard Carapaz, een klimgeit uit het Ecuadoraanse bergdorp La Playa, zat van kindsbeen af al op zijn fiets. Met zijn BMX klom hij al op 2.980 meter hoogte om zijn vader te helpen met de koeien te melken.

   

  Als 15-jarig wielertalent belandde hij uiteindelijk in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, waar hij in 2015 indruk maakte door de Ronde van Colombia voor beloften op zijn naam te schrijven. Niet de plaatselijke klimtalenten, maar wel een jonge Ecuadoraan op het hoogste schavotje. Dat hadden ze nog nooit gezien in het wielergekke Colombia.

   

  Na zijn vierde plek in de Giro van 2018 hield toch niemand rekening met een eindzege van de "locomotief van Carchi" in de Ronde van Italië, behalve in Ecuador. President Lenin Moreno had zelfs opgeroepen om hun nationale trots te steunen en zorgde ervoor dat de tijdrit in Verona werd uitgezonden op televisie en op grote schermen.

   

  Duizenden landgenoten zagen Carapaz de Trofeo Senza Fine in de lucht steken. "Ik ben zo blij en trots", vertelde zijn zus. "De droom die hij als kind had, is vandaag uitgekomen." Carapaz' ouders waren speciaal voor de gelegenheid afgezakt naar Verona om hun zoon de Giro te zien winnen, de eerste keer nota bene dat ze een vliegtuig namen.

  Ecuador gaat uit zijn dak na de zege van Carapaz:

  Carapaz' ouders barsten in tranen uit:

  Carapaz heeft al een bescheiden standbeeld in Ecuador: