• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  VIDEO: Gerlo ziet in Parijs het punt van het toernooi: "Fenomenaal"

  Dominic Thiem maakte een "tweener" tegen Gaël Monfils

  Dominic Thiem maakte een "tweener" tegen Gaël Monfils.

  Roland Garros is vandaag zijn tweede week in gegaan. Sporza-journalist Dirk Gerlo laat voor u zijn licht schijnen over de eerste dag van de tweede toernooiweek.

  Punt van de dag

  Zullen we hiermee beginnen? Onwaarschijnlijk reactievermogen, geweldige spurtsnelheid en fenomenale behendigheid. Dominic Thiem in zijn 1/8e finale die hij vlot won tegen Gaël Monfils. Dit zou wel eens het punt van het toernooi kunnen worden.

  Vrouw van de dag

  Ik had voor een indrukwekkende Simona Halep of Madison Keys kunnen kiezen, maar Amanda Anisimova toch maar.

   

  Anisimova is nog maar 17 jaar en raast door het toernooi. In haar 1/8e finale versloeg ze koeltjes de Spaanse Bolsova met 6-3 en 6-0.  Anisimova is geen Russische, maar Amerikaanse. Haar ouders verhuisden voor ze geboren werd vanuit Rusland naar de Verenigde Staten om zo hun kinderen later betere mogelijkheden te kunnen bieden.

   

  Anisimova was amper 2 jaar toen ze voor het eerst een tennisracket vasthield. Het talent was duidelijk, de verhuis vanuit New Jersey naar Florida was de volgende stap.

   

  Twee jaar geleden won ze de US Open bij de junioren. Vorig jaar klopte ze met Petra Kvitova haar eerste speelster uit de top 10. Dit jaar bereikte ze al de 1/8e finales op de Australian Open en won ze in Colombia haar eerste WTA-toernooi. Het gaat dus razendsnel. Haar tennis kan je kort omschrijven met agressief, heel snel op de bal, complexloos. Benieuwd wat dat in de kwartfinale geeft tegen Simona Halep. 

  Amanda Anisimova

  Amanda Anisimova

  Man van de dag

  Het had, zeker voor het chauvinistische thuispubliek,  de Fransman Benoit Paire kunnen en moeten worden. Paire had in de 5e set van zijn 1/8e finale tegen Kei Nishikori twee keer een break, stond 4-1 voor. Bij 5-3 mocht hij opslaan voor de overwinning, maar Nishikori vocht terug en won uiteindelijk de slotset met 7-5.

   

  U zou Paire kunnen kennen als de man met het altijd rechtopstaande kraagje en de stevige baard. Maar hij is meer woelwater dan zijn afgeborstelde look doet uitschijnen. Paire is zo
  ongeveer de Franse Nick Kyrgios, zeg maar de bad boy, enfant terrible van het tennis. Al werkt hij de jongste weken erg hard om het imago van enfant terrible van zich af te schudden.

  Paires waslijst aan uitspattingen op en naast de tennisbaan is behoorlijk lang. Het begint al als junior. Toen werd Paire buiten gezet op het nationale trainingscentrum wegens onhandelbaar. Paire vond dat prima, hij hield niet van de drills die moesten worden afgewerkt. Een paar jaar later werd hij opnieuw toegelaten, want toch wat meer beheersing en een vat vol talent.


  Maar als prof maakt Paire het jaar na jaar bonter. Paire bestond het de jongste jaren om handenvol rackets stuk te slaan in één en dezelfde match, om op de opslag van de tegenstander alle punten gewoon weg te geven, om zonder reden op te geven in een beslissende set, zelfs op matchpunt tegen.

  Op Roland Garros, waar Paire nu dus de 1/8e finales bereikte, stak hij in een dubbelmatch eens zijn middelvinger op naar een toeschouwer en kreeg hij de scheidsrechter zelfs zover om die toeschouwer te laten verwijderen van de baan.


  Zoals Kyrgios openlijk Roland Garros verafschuwt, zo kan Paire niks positiefs zeggen over Wimbledon. Nog zoiets, de tegenstander of de umpire of uitschelden. Gisteren nog noemde hij de scheidsrechter een smeerlap omdat hij z’n racket dat bespannen moest worden niet snel genoeg terugkreeg.

   

  Drie jaar geleden werd Paire op de Olympische Spelen in Rio uit de Franse ploeg gezet wegens gedrag niet conform de regels van het team, en zo verder en zo voort.

   

  Begin dit jaar leek het einde even nabij. Voor het gravelseizoen won Paire nauwelijks een match. Hij trok op vakantie om het hoofd leeg te maken. Met succes zowaar. Paire, de meester van het dropshot, won in de aanloop naar Roland Garros twee toernooien en strandt nu dus in de 1/8e finales.

  Volgende maandag staat hij in de top 30. Net voor Roland Garros vertelde Paire in een interview dat hij eigenlijk een kalme, beleefde man is, maar dat hij op de tennisbaan zijn demonen soms niet de baas kan. Hij werkt eraan en gaf als boutade nog mee dat Novak Djokovic eigenlijk nog meer rackets stuk slaat dan hij. 


  Benieuwd of Paire, die ondertussen toch 30 jaar is, door zijn goede resultaten wat meer gemoedsrust heeft gevonden. Na zijn uitschakeling door Nishikori zei hij alvast: "Ik ben ontgoocheld na de nederlaag, maar wat ik heb meegemaakt is fantastisch. Als ik later een vriendin en kinderen heb wil ik hen dit laten zien. Dit zijn onvergetelijke herinneringen. Ik weet nu wat ik kan en moet verder doen zoals ik bezig ben, ik weet dat ik dan echt nog beter kan"

  Dirk Gerlo