• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Boksref over Persoon: "Probeer met klacht rematch af te dwingen"

  De Belgische boksref en jurylid Daniel Van de Wiele is overtuigd dat Delfine Persoon de winnares was van de kamp tegen Katie Taylor. "Ik raad hen aan een goed dossier samen te stellen en door te sturen naar de WBC", vertelt hij aan Sporza.

  Hoewel het voor menig waarnemer zonneklaar is dat Delfine Persoon de kamp tegen Katie Taylor had moeten winnen, dacht de jury bij de kamp daar anders over. Twee juryleden gaven het voordeel aan de Ierse, het derde jurylid hield het op een ex-aequo. Hoe gaat de jury precies te werk?

   

  "Elk jurylid heeft 1 stem. Het maakt niet uit dat een bokser bij het ene jurylid wint met 3 punten verschil en bij het andere verliest met 1 punt. Hun stem telt voor evenveel. Per ronde is er een winnaar, die 10 punten krijgt, en een verliezer die 9 punten krijg. Of je nu nipt wint of met 20 slagen verschil, het blijft altijd 10-9", zegt Daniel Van de Wiele, die wel voor verandering pleit.

   

  "Ik ben voorstander van een breder puntensysteem. Nu moeten we 10-9 geven, ook al was het verschil groot. Ter vergelijking: als je 3x de sprint wint, heb je ook de Tour niet gewonnen. Maar misschien wel als je een bergrit wint met 5 minuten verschil. Maar in het boksen telt een bergrit ook maar voor 1 punt."

  In boksen ken je je score niet. Dat is alsof je na 3 weken Tour tegen iemand zegt dat hij gewonnen heeft met 6 seconden verschil.

  Daniel Van de Wiele

  "Daarnaast ben ik ook voor "open scoring", waarbij de hoeken na 4 en 8 rondes te horen krijgen wat de stand is. Boksen is eigenlijk de enige sport waarin je dat niet weet", zegt Van de Wiele, die opnieuw de parallel trekt met het wielrennen. "Het is alsof je na 3 weken Tour zou zeggen: "U hebt gewonnen met 6 seconden verschil." Dat is eigenlijk wat we nu doen."

   

  Van de Wiele beseft wel dat het niet snel zover zal komen. "De bokswereld is echt oerconservatief. Het boksen zit eigenlijk nog in de jaren 20. Er zijn sindsdien wel wat kleine aanpassingen gebeurd, maar het blijft een ongelooflijk conservatieve sport. Op korte termijn zal er zeker geen oplossing komen."

  "Ik ben zeker dat Persoon gewonnen had"

  Wat vond Daniel Van de Wiele, die meer dan 38 jaar ervaring heeft, van de kamp van Delfine Persoon? "Ik heb de masterscorekaart bestudeerd en gezien dat slechts 5 van de 10 rondes unaniem waren. Dat is opmerkelijk. Het betekent dat de rondes heel close waren", weet Van de Wiele.

   

  "Ik ben er wel zeker van dat Delfine gewonnen had, al was het nipt. Voor mij was het 96-94. Delfine verdiende de overwinning. Maar niet elk jurylid kijkt op dezelfde manier naar een wedstrijd. De ene vindt misschien de techniek van Taylor beter, terwijl de andere mogelijk meer belang hecht aan de harde stoten van Delfine. Bovendien is het soms heel moeilijk om te beslissen wie een ronde gewonnen heeft."

   

  De entourage van Persoon speelt met het idee een klacht in te dienen bij de boksfederatie WBC. "Ik zou hen zeker aanraden een goed gedocumenteerd dossier aan te maken en door te sturen", reageert Van de Wiele. "Ik denk niet dat Taylor scheutig is op een rematch, want zij heeft niks te winnen. Met een klacht bij de WBC kan Delfine wel proberen een rematch af te dwingen."

  Ik denk niet dat Taylor scheutig is op een rematch. Delfine Persoon moet proberen om met een klacht bij de WBC een rematch af te dwingen."

  Daniel Van de Wiele