• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  3 vraagtekens rond Mazzu weerlegd: "Zijn DNA past wél bij ons"

  De Condé, Mazzu en Croonen

  Dimitri De Condé (l) en Peter Croonen (r) denken dat ze met Felice Mazzu een goeie keuze hebben gemaakt.

  Racing Genk is de eerste Belgische topclub die Felice Mazzu een kans geeft. Kan de voormalige Charleroi-trainer de vooroordelen die over hem leven van zich afschudden? Voorzitter Peter Croonen en TD Dimitri De Condé denken van wel.

  1. De defensieve Mazzu past niet bij de huisstijl van Genk

  Felice Mazzu slaagde er bij Charleroi als geen ander in om een groep die op het eerste gezicht los zand was, te kneden tot een moeilijk te wrikken geheel. Hierdoor kreeg hij het stempel een defensieve coach te zijn. En dat terwijl Genk bij uitstek een club is die zweert bij offensief voetbal. Een mismatch?

   

  "Ik ben ervan overtuigd dat Felice Mazzu wel degelijk in offensief voetbal gelooft", zegt voorzitter Peter Croonen. "Ik ben er gerust op dat hij de lijn van het attractieve voetbal bij Genk kan doortrekken."

   

  "Ik ga niet akkoord met de stelling dat hij een defensieve trainer is", klinkt het bij technisch directeur Dimitri De Condé. "Ik heb verschillende matchen van Charleroi gezien waar ze wel druk zetten."

   

  "Wij moeten gewoon zorgen dat zijn kern sterk genoeg is om aantrekkelijk voetbal te kúnnen spelen. Anderzijds zullen we in de Champions League ook vaak wat meer realisme aan de dag moeten leggen."

  2. De Franstalige Mazzu past niet bij het volkse imago van Genk

  "Het DNA van Mazzu sluit juist heel goed aan bij het DNA van Genk", is Croonen stellig. "Hij is een mijnwerkerszoon, hij staat bescheiden in het leven, heeft niets cadeau gekregen in zijn leven en heeft er hard voor moeten werken."

   

  "Bovendien: hoe hij met zijn spelers omgaat, als een strenge vader, dat past perfect bij onze huidige groep."

   

  "Hij is een geweldige motivator", valt De Condé zijn voorzitter bij. "Hij zei: "Ik ga door een muur als ik naar Genk mag komen." We hebben ook met andere kandidaten gesproken en die lieten meer twijfel zien. Hoe zal de kern eruitzien? Kan ik wel beter doen dan mijn voorganger? Wij denken dat dat niet de juiste instelling is. We willen iemand die dit een unieke kans vindt."

  Felice zei: "Ik ga door een muur als ik naar Genk mag komen."

  Dimitri De Condé

  3. Mazzu komt bij een club die sowieso aan kwaliteit zal inboeten

  "Ik ben blij dat er vanaf vandaag een kapitein op het schip staat, ook voor mezelf", zegt Dimitri De Condé. "De komst van Mazzu maakt het makkelijker om jongens te overtuigen om te blijven of te komen."

   

  "De motivatie die Mazzu tegenover mij toonde zal misschien ook een of andere sterkhouder kunnen overtuigen om toch te blijven."

   

  "Maar we staan nu nog maar aan het begin van de transferperiode, de markt is nog niet opengebroken, dat voel je. Het echte werk moet nog beginnen."