• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Persoon is weer in België: "Liever onterecht verliezen dan onterecht winnen"

  " "

  Delfine Persoon was nog altijd onder de indruk van haar onterecht verloren titelkamp in New York.

  Delfine Persoon heeft weer voet gezet op Belgische bodem. Rond 8u landde de boksster op Zaventem. De onterecht verloren titelkamp van zaterdag in New York tegen Katie Taylor zat nog stevig in haar kleren, fysiek en mentaal. "Dit gaat voor de rest van mijn dagen blijven pikken. Al verlies ik liever onterecht, dan dat ik onterecht zou winnen."

  Na een bewogen week in New York met de nodige pesterijen en finaal een controversiële jurering bij de titelkamp is Persoon weer in het land. Ze heeft haar avontuur nog niet helemaal verteerd. 

   

  "We hadden boksgeschiedenis kunnen schrijven, maar ze hebben het ons afgenomen", herhaalde ze haar woorden van gisteren in New York. "Nu weet iedereen dat en morgen ook nog. Maar over een maand, over een jaar of over 5 jaar staat er achter mijn naam "lost" en bij haar "win".

   

  Taylor spreekt zelf van een rematch, maar daar gelooft Persoon niet in. "Ik denk niet dat ze dat zal doen. Het is zo commercieel dat ze dat risico niet meer gaat nemen. Ze hebben het opgelost op een slimme manier. Al zou ik direct tekenen voor een rematch. Ik kan alleen maar waar ik recht op heb hopelijk rechtzetten. En dan hopen dat ik het kan afmaken voor de limiet, want anders kunnen ze me misschien weer bestelen op punten." (lees voort onder de foto)

  Persoon: "Tof dat zoveel mensen achter mijn staan"

  Het minste wat je kan zeggen is dat België niet meegeleefd heeft met Persoon. Wat doet dat met haar? "Het is tof om te horen dat er zoveel mensen achter mij staan. Voor mij was er één iets dat nog ontbrak en dat was de olympische kampioene kloppen. Voor onszelf en voor de mensen die mij kennen en die een beetje de bokssport kennen geloven ze wel dat ik het gedaan heb. Maar wat onthouden ze binnen 5 jaar?"

   

  Persoon weet nog niet of ze klacht zal indienen: "Ik ga samen met mijn trainer thuis op het gemak de kamp nog eens herbekijken, zodat we zeker zijn van ons stuk. In de ring en dicht bij de ring is het beeld soms anders dan buiten de ring. Al denk ik wel dat bij als Belgisch boksland niet veel zullen kunnen inbrengen tegen (bokspromotor) Eddie Hearn en zijn Matchroom. Dat we te klein zijn daarvoor. Maar moesten we daar iets kunnen mee rechtzetten..."

   

  "We hebben ons langs de ene kant niet laten doen, maar langs de andere kant kunnen ze je toch pakken." 

   

  Het bokswereldje in de VS lijkt corrupt: "Ik wist het van tevoren. Ik heb het geprobeerd en ik had ze bijna mee. Ik denk dat ik ze 4 keer in het donker gezet heb. Maar ik ben dan zo stom geweest van te blijven staan, zodat ze mij kon vastnemen. Zoals mijn trainer ook zei: "We hebben er genoeg op getraind. Stapje achteruit en afmaken. Ik denk dat ik te veel met mijn karakter eerder dan met mijn hoofd gebokst heb. Ik heb de kans gehad om het af te maken, maar heb het niet gedaan."

   

  "Ik voel me wel de morele winnaar. Grote boksiconen als David Haye en zelfs Conor McGregor, zelf een Ier, lieten verstaan dat ik moest winnen. Ook de mede-inrichter, die naast Hearn op de persconferentie zat, vond dat. Dat geeft wel een goed gevoel. Maar mijn trainer en ik hebben wel niets in handen. Maar ze weten nu wel wie we zijn, dat is wel plezant."

   

  Gemengde gevoelens dus bij Persoon: "Ik zou wel niet willen winnen zoals zij. Zo zou ik niet verder door het leven willen gaan, wetende dat je eigenlijk niet gewonnen hebt . Ik heb dan nog liever dat ik onterecht verlies, dan dat ik onterecht zou winnen." (lees voort onder de foto)

  Ik zou wel niet willen winnen zoals Katie. Ik heb dan liever dat ik onterecht verlies, dan dat ik onterecht zou winnen."

  Delfine Persoon

  "Gaat voor de rest van mijn dagen blijven 'pikken'"

  Ze zal wat tijd nodig hebben om dit te boven te komen: "Ik denk dat dit voor de rest van mijn dagen zal blijven pikken. Het was het laatste wat ontbrak op mijn palmares. Voor mij was de cirkel dan rond. Dan had ik alles bereikt wat ik kon bereiken. En dat kan niet meer rechtgezet worden."

   

  En wat nu met haar carrière? "Ik denk dat we het eerst een week of 2 moeten laten bezinken en dan beslissen wat we gaan doen. Het is niet dat ik geklopt ben of de mindere was. Ze gaven ons vooraf geen kans tegen Katie, die uit het amateurboksen komt, maar ik denk dat ik goed mijn kansen waargemaakt heb. Ik heb bewezen dat ik als profbokser de betere was."

   

  Ze heeft zeker nog goesting om door te doen: "Maar het gaat bij ons om het financiële. Weer opbouwen naar dat niveau kost veel geld. We moeten dan weer heel die sponsoringweg door en alles zelf doen."

   

  Zomaar stoppen wil ze zeker niet: "Sowieso wil ik nog tenminste 1 kamp in België voor de supporters hier, misschien nog een titelkamp,.... Als er een rematch komt, mag dat zeker voor mij. We zien wel."

   

  Wat gaat ze de komende dagen doen? "Zo snel mogelijk weer het gewone leven opnemen. Weer gaan werken, aanwezig zijn op de boksclub. Misschien zelf wat minder trainen, maar lesgeven aan de jongeren."

  Persoon: "Had boksgeschiedenis kunnen schrijven, maar ze hebben ons dat afgenomen"

  Tampere: "We zijn echt bestolen"